16. mart 2023 13:48

Tatjana Macura: Normalizacija odnosa između Albanaca i Srba na Kosovu je proces koji traje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tatjana Macura: Normalizacija odnosa između Albanaca i Srba na Kosovu je proces koji traje

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Normalizacija odnosa između Albanaca i Srba na tzv. Kosovu je proces koji ne može da se desi preko noći i svaki napor koji vodi ka tome treba pozdraviti, rekla je danas za Tanjug bivša narodna poslanica Tatjana Macura.

Smatra da sastanak u Ohridu neće biti poslednji već samo jedan u nizu, i dodala da će srpska strana zauzeti stare pozicije - da bez formiranja ZSO ne može da se razgovara o implementaciji drugih sporazuma.

 

Macura napominje da je predsednik Aleksandar Vučić najpre želeo da se obrati naciji povodom krize koja se dešava u bankarskom sektoru, posebno u Americi, ali da će iskoristiti priliku da govori o drugim važnim temama uoči sastanka u Ohridu.

"Pretpostavljam da će govoriti isto ono što je govorio unazad nedeljama, mesecima od kad su se intenzivirali pregovori između Beograda i Prištine, odnosno da će se vratiti na one pozicije koje Srbija u ovom trenutku brani, a to je da nema daljih pregovora ili potpisivanja bilo kakvih sporazuma ukoliko se prethodno dogovorene stavke iz nekih ranijih sporazuma ne ispune", objasnila je ona.

Poruke Brisela i Vašingtona ocenila je ohrabrujućim za Srbiju, jer i jedna i druga strana podržavaju evropski sporazum i, kako kaže, vrlo nedvosmisleno i Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar, šalju poruku vlasti u Prištini da je bez formiranja ZSO nemoguće dalje pregovarati i očekivati dobru implementaciju drugih sporazuma.