17. mart 2023 18:39

Linta: Uputiti najoštriji protest zbog skupa u Evropskom parlamentu o Stepincu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Linta: Uputiti najoštriji protest zbog skupa u Evropskom parlamentu o Stepincu

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, arhiva

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da uputi najoštriji protest zbog organizovanja skupa u Evropskom parlamentu na kome bi Alojzije Stepinac bio prikazan kao svetac.

"Potrebno je da se, između ostalog, hitno upute protesna pisma predsedniku i potpredsednicima Evropskog parlamenta, predsedavajućem Komiteta za spoljne poslove i svim političkim grupacijama u Evropskom parlamentu", naveo je Linta u izjavi za javnost.

Izrazio je uverenje da Srbija treba da pokrene pravnu, diplomatsku i političku borbu za međunarodno priznanje genocida nad Srbima u NDH i na taj način se suprostavi brutalnoj reviziji istorije Drugog svjetskog rata na prostoru bivše Jugoslavije.

"To konkretno znači da države potpisnice Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida i međunarodne organizacije u svojim parlamentima donesu rezolucije kojima se masovno istrebljenje Srba u NDH priznaje kao genocid. Zbog toga je od suštinskog značaja da Skupština Srbije usvoji Rezoluciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH", istakao je Linta.

Dodao je da je, pored toga, od ključne važnosti da se osnuje Memorijalni centar genocida nad Srbima u NDH, čiji bi cilj, između ostalog, bio borba za međunarodno priznanje genocida nad našim narodom tokom Drugog svjetskog rata.