19. mart 2023 14:17

Srećko Đukić: EU i SAD su dobro proučili sve šta Kosovo hoće, a šta Srbija neće

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srećko Đukić: EU i SAD su dobro proučili sve šta Kosovo hoće, a šta Srbija neće

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Diplomata Srećko Đukić izjavio je za Tanjug, povodom pregovora u Ohridu, da su dve strane u tom procesu prišle sa potpuno suprotnih pozicija i došle do onog do čega je trebalo da se dođe i što je bilo obeleženo kao meta još pre nekoliko godina, odnosno do normalizacije odnosa izmedju Beograda i Prištine.

"To je poenta celog jučerašnjeg sastanka koji je trajao 12-13 sati", istakao je Đukić.

Dodao je da se, prema onome što je juče usvojeno tokom pregovora, bez obzira na to sto nije potpisano, svaka obaveza mora autonomno izvršavati i ne može se vezivati za neku drugu obavezu.

Prema njegovim rečima, Evropska unija i SAD dobro su proučili sve šta Kosovo hoće, a šta Srbija neće, ili šta Srbija hoće, a Kosovo neće.

"Povukli su tanku liniju izmedju tih zahteva jedne i druge strane i stvorili su ovaj dokument, prvo osnovni sporazum i ovaj sad", rekao je za Tanjug.

Đukić je rekao da su izaslanici Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, kao i predstavnik EU Borelj, bili uvereni u uspeh pregovora u Ohridu i dodao da su svi učesnici izbor Severne Makedonije i Ohrida za mesto ovog susreta ocenili kao uspešno.

"Ja mislim da su ovo briljantni momenti evropske diplomatije i pokazuju koliko diplomatija moze biti kreativna i nalaziti izlaz iz gotovo nemogucih situacija", ocenio je Đukić.

Upitan da prokomentariše da li se očekuje i neki novi, konačni sporazum ili je sve završeno osnovnim sporazumom i aneksom, rekao je da misli da je ovo sad faza normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i osnova normalizacije na osnovu ovog sporazuma, kao i da je to jedan proces koji može da traje.