19. mart 2023 20:02

Predrag Marković i Darko Obradović za Tanjug: Srbija ostvarila dragocen predah dogovorom u Ohridu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predrag Marković i Darko Obradović za Tanjug: Srbija ostvarila dragocen predah dogovorom u Ohridu

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Istoričar Predrag Marković i programski direktor Centra za stratešku analizu Darko Obradović saglasili su se da je Srbija ostvarila dragoceni predah postignutim dogovorom u Ohridu oko nekoliko tačaka implementacionog aneksa sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a da je predsednik Aleksandar Vučić pokazao da je saradljiv i spreman da razgovara o svemu.

Marković je za Tanjug ocenio da bi naša zemlja bila u opasnosti da je proglase nekooperativnom u slučaju da je Vučić odbio dalje pregovaranje.

 

"Naš predsednik i država su pokazali da su veoma saradljivi i da su spremni da razgovaraju o svemu. Sada je mnogo teži zadatak pred Aljbinom Kurtijem, koji svoju političku karijeru zasniva na ekstremizmu i mržnji prema Srbima, a treba da pristane na ono na šta je rekao da nikada neće pristati - promenu statusa Srba na Kosovu, odnosno na formiranje Zajednicu srpskih opština", rekao je Marković.

Obradović je naveo da je Beograd od Briselskog sporazuma jedino insistirao na predvidljivosti procesa normalizacije, da se jasno znaju koraci i da sve ono što je deo pregovora bude usmereno u pravcu politike realnog života i dodao da plan implementacije doživljava kao pozitivnu afirmaciju postavke Srbije u odnosu na nerešeni status tzv. Kosova.

"Dužni smo da vodimo dijalog i pregovore o normalizaciji odnosa pridržavajući se Rezolucije 1244, a ništa što je državni vrh Srbije sada preduzeo i predsednik Srbije ne izlazi iz okvira koji mi imamo i ovo sada sve ide ka jednom pravcu koji će značajnije promeniti perspektivu Srbije", kazao je on.

Dodao je da je jučerašnjim sastankom u Ohridu i postignutim dogovorom Srbija dobila vreme da pojača strane investicije i da se dublje integriše na putu ka EU.

"Kad god bio kraj ovog procesa jedini izlaz ćemo imati u tim multietničkim integracijama, ali je mnogo važno da lopta bude uvek u Kurtijevom dvorištu i da on mora sa tim da se bori", rekao je on.

Komentarišući to što je Međunarodni sud u Hagi izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i kako će se to odraziti na poziciju naše zemlje, Marković je naveo da nije dobro da se jedna velika sila "satera u ugao" i da se njen vođa tretira kao zločinac.

"Kad tad će doći do pregovora, kako će da pregovaraju sa njim, sa čovekom koga su proglasili za novog Hitlera i zločinca, to je propagandno preterivanje koje će skupo da plati ukrajinski narod", ocenio je on.

Obradović pojašnjava da izdati nalog za hapšenje ruskog predsednika znači da bi međunarodnom ugledu štetila svaka komunikacija sa Putinom i da naša država pretrpela štetu, s obzirom na to da nam je cilj punopravno članstvo u EU.

"Ovim nalogom se dodatno povećava međunarodna izolacija Rusije s jedne strane, s druge strane se apsolutno uništava kineski mirovni plan, jer po njihovom planu sada znači da treba legalizovati kompromis na osnovu ratnih zločina", naveo je on.