22. mart 2023 14:00

Kurti i Osmani o tački 7. osnovnog sporazuma: Zajednica nije Opština

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kurti i Osmani o tački 7. osnovnog sporazuma: Zajednica nije Opština

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

PRIŠTINA - Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da "Zajednica" nije isto što i "Opština", jer "Zajednica" nije teritorijalna kategorija, a opštine su teritorijalne i administrativne jedinice.

Na pitanje novinara o izjavi visokog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da član 7. sporazuma iz Ohrida govori o sprovođenju obaveza iz 2013. i 2015. godine, a tiče se Zajednice srpskih opština, Kurti je rekao da se reč "Zajednica" ne može poistovećivati sa rečima "Opština"“ ili "Asocijacija".

"U tački 7. osnovnog sporazuma navodi se adekvatan stepen samostalnosti srpske zajednice. Kaže se srpska zajednica, a ne opština. Zajednica nije teritorijalna kategorija, opštine su teritorijalne i administrativne jedinice. Dakle, nije ista stvar. Razumem da nisu baš potpuno različiti, ali nisu ni ista stvar. Rekao sam i u Skupštini da sa mog gledišta, ne samo političkog, već i pravnog, kada kažemo srpska zajednica, onda automatski mislimo na okvirni sporazum za zaštitu manjina u okviru konvencije Saveta Evrope. Ovo je platforma, ako razumemo i mi smo posvećeni pravima zajednica, uključujući i srpsku", rekao je Kurti novinarima nakon sednice vlade.

On je istakao da ne poriče da su njegovi prethodnici sklopili dva sporazuma, ali je dodao da su oba u prošlosti prekršena.

"Prvi sporazum je prekršio sam predsednik Srbije, koji je strukturama Srbije dao nalog za jednokratno uključivanje u kosovski sistem, a potom i kolektivnu ostavku. Ovo je kršenje sporazuma od 19. aprila 2013. Ne poričemo da sporazum iz 2013. postoji, ali istovremeno nalazimo da je prekršen na dvostruki način. A drugi je sporazum iz 2015. koji nije prošao test Ustava. Ne u dva ili tri člana, već u ukupno 23 člana. Stoga, moramo uzeti u obzir i ove elemente", rekao je Kurti.

Sa druge strane predsednica privremenih institucija u prištini Vjosa Osmani tvrdi da je Srbija već prekršila dogovor, a da nije prošlo ni 24 sata od sporazuma u Ohridu.

"Još nije prošlo 24 sata od dogovora u Ohridu, a isto što se desilo u februaru, dešava se u martu. Srbija je pokazala da dijalog za nju nema nikakvu vrednost, ni političku, ni pravnu", rekla je Osmani, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće dozvoliti članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Ona kaže i da je Vučić obavestio međunarodnu zajednicu da neće sprovoditi obaveze koje proizilaze iz osnovnog sporazuma i aneksa.

"Bez obzira šta je dogovoreno u Ohridu, tekst osnovnog sporazuma ostaje isti i ne menja se. Član 4. tog sporazuma, koji obavezuje Srbiju da se ne protivi članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji bez izuzetka, ostaje na snazi", rekla je Osmani.