23. mart 2023 11:08

Državni sekretar Kurtović posetio Privremeni organ nacionalnog saveta albanske manjine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Državni sekretar Kurtović posetio Privremeni organ nacionalnog saveta albanske manjine

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA I DRUŠTVENI DIJALOG

BEOGRAD - Delegacija Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog posetila je danas Privremeni organ upravljanja Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, a državni sekretar Rejhan Kurtović poručio je da će resorno ministarstvo pružati podršku tom organu u njegovom radu.

Kurtović je prilikom posete razgovarao sa predsednikom Privremenog organa upravljanja Nacionalnog savete albanske nacionalne manjine Ragmijem Mustafijem i njegovim članovima, pri čemu im čestitao na imenovanju, uz želju da odgovorno vode Privremeni organ upravljanja do izbora novog saziva Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog biće na raspolaganju Privremenom organu upravljanja i dati mu punu podršku u njegovom radu. Cilj nam je da albanska nacionalna zajednica ima funkcionalan predstavnički organ u periodu do izbora novog saziva Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine", rekao je Kurtović.

On je istakao da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao i drugi nadležni subjekti za sprovođenje izbora rade aktivno rade da se elektronski izbori raspišu i održe i dodao da očekuje punu pozornost Privremenog organa, navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

"Na današnjem sastanku smo, pored ostalog, razgovarali i o tekućim pitanjima rada Privremenog organa, održavanju obuka za elektorske izbore, postupcima kandidovanja elektora i samom održavanju elektorske skupštine", naveo je Kurtović.

Državni sekretar je rekao da mu je drago da su predstavnici Privremenog organa upravljanja pozitivno ocenili sve ono što Vlada Republike Srbije i resorno ministarstvo rade na polju ostvarivanja kolektivnih prava Albanaca u Srbiji i izboru novog saziva Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

Predsednik privremenog organa Ragmi Mustafi je istakao da je važno obezbediti da izborni proces u elektorskom sistemu bude pošten, demokratski i inkluzivan, pošto Nacionalni savet albanske nacionalne manjine nije uspeo da se konstituiše putem direktnih izbora.

"Imali smo veoma konstruktivan i informativan sastanak sa državnim sekretarom Kurtovićem, i njegovim saradnicima iz ministarstva u nameri da se glas pripadnika albanske zajednice čuje i da sistem odražava njihove potrebe i težnje. Ovaj izborni proces treba da bude transparentan, sa jasnim pravilima i procedurama koje su javno dostupne", rekao je Mustafi.

On je dodao da ovaj izborni sistem treba da bude inkluzivan i reprezentativan i da obezbedi da svi birači sa pravom glasa mogu učestvovati slobododno na njima.

"Prateći ove principe, saradnički i konsultativni pristup Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, uz veliku podršku Misije OEBS-a u Republici Srbiji, omogućava se da elektorski proces kao izborni sistem bude pošten, demokratski i inkluzivan, uz odražavanje vrednosti i težnji albanske nacionalne manjine“, zaključio je Mustafi.