24. mart 2023 16:09

Priština: Predstavnici privremenih institucija zahvalili NATO-u na intervenciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Priština: Predstavnici privremenih institucija zahvalili NATO-u na intervenciji

Foto: Shutterstock.com/Aleh Korzun, ilustracija

PRIŠTINA - Predstavnici privremenih institucija u Prištini zahvalili su se danas NATO-u na intervenciji 1999. godine jer je, kako tvrde, ta ona "spasila milione života" i "zaustavila genocid nad albanskim narodom".

Premijer Privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je NATO bombardovanje "zaustavilo genocid nad albanskim narodom", a to su učinili, kako je naveo, u političkom aspektu Bil Klinton, u diplomatskom Medlin Olbrajt, u informacionom Džejms Rubin, a u vojnom Vesli Klark.

"Bombardovanje je zaustavilo genocid nad albanskim narodom od strane fašističkog režima Miloševića. Ovaj čin dao je snažnu podršku našoj zemlji, ne samo u vojnom aspektu, već i u snažnoj potvrdi da je pravo na našoj strani i da je Srbija agresor koji je vršio genocid nad narodom Kosova", rekao je Kurti.

Predsednica privremenih institucija Vjosa Osmani zajedno sa ambasadorima zemalja Kvinte odala je poštu NATO vojnicima poginulim na Kosovu.

"Na današnji dan pre 24 godine, naši saveznici u NATO-u su se okupili da okončaju brutalnost genocidnog režima. Intervencija je spasila milione života, ali je takođe utrla put ka svetlijoj, prosperitetnijoj i mirnijoj budućnosti naroda Kosova i regiona. Večno smo zahvalni", napisala je Osmani na Tviteru.

Ona tvrdi da je NATO sprečio "zločinački režim da etnički očisti narod Kosova".

NATO-u se zahvalio i predsednik Skupštine u Prištini Gljauk Konjufca koji je rekao da je sloboda "zablistala sa razbuktalog neba".

"24 godine kasnije, Republika Kosovo je izgrađena na temeljima oslobodilačkog rata OVK, sa mukom naroda i uz pomoć vojne pomoći NATO", napisao je Konjufca na Tviteru.