25. mart 2023 20:56

Stefan Surlić: ZSO je uslov da bi se vratilo poverenje u odnose Beograda i Prištine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Stefan Surlić: ZSO je uslov da bi se vratilo poverenje u odnose Beograda i Prištine

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Formiranje Zajednice srpskih opština je uslov da bi se vratilo poverenje u odnose Beograda i Prištine, kako bi se primenilo ranije dogovoreno i stvorio prostor za primenu novih dogovora, rekao je danas docent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić.

On je za Tanjug odgovorio na pitanje da li EU ima kredibilitet da zaista podstakne veće rezultate u procesu dijaloga Beograda i Prištine, jer već na prvom koraku postoji problem pre svega u Prištini i formiranju ZSO.

 

"Mislim da zaključak koji se odnosi na Beograd i Prištinu je potreba da se novim geopolitičkim okolnostima EU predstavi kao kredibilan faktor koji može da rešava probleme u svom dvorištu. EU je imala interes da ne dođe do novog sukoba nakon rata u Ukrajini i svi ekcesi na severu KiM u proteklih nekoliko meseci su ukazivali na opasnost da dođe do otvorenog konflikta između Srba i Albanaca" objasnio je Surlić

Po njegovom mišljenju, sporazumi se samo deklarativno zovu tako, pre svega su dokumenti koji su usaglašeni i u Briselu i u Ohridu samo polazne osnove.

"Nigde nije naznačeno da ukoliko Beograd i Priština sve primene da se može očekivati brži put ka EU, samo je naglašeno da je to deo poglavlja 35, što nije posebna novina. Sada imamo samo jasnije uslove i zahteve i taj evropski plan je uslov za Srbiju, ali i sve članice Unije, i za one koje ne priznaju nezavisnost KiM" rekao je Surlić.

Na pitanje da li će poglavlje 35 biti ključno kao merilo napretka, ali i sankcija, jer je Srbija jedina država koja u procesu pristupanja ima jasno naznačeno pitanje KiM, Surlić kaže da će se Srbija suočiti sa novim mehanizom uređivanja toga šta Beograd jeste ispunio što se tiče obaveza u dijalogu dve strane, što će se direktno odraziti na evropske integracije.

"Novina je to što, iako je postojalo poglavlje, komesar za spoljno evropsku politiku nije izveštavao Evropski savet o ispunjavanju uslova iz poglavlja 35 nego o procesu normalizacije, gde je medijator Miroslav Lajčak i sad sa ovim dokumentima Borelj ima prostor da integriše ove dokumente i uslove u poglavlje 35" odgovorio je on.

Zaključci Evropskog saveta koje je prethodno najavio šef evropske diplomatije Žosep Borelj, i šta to donosi Srbiji pogotovo ako imamo u vidu političku snagu EU u procesu dijaloga Beograda i Prištine, Surlić kaže da je Evropski savet konstatovao da je došlo do usvajanja određenih dokumenata, da su ti dokumenti obaveza pred Beogradom i Prištinom da ih primene u potpunosti i EU će budno pratiti celokupan proces u budućnosti.

Na konstataciju da je Ohridski dokument već naišao na prve prepreke, a to je formiranje ZSO, Surlić kaže da se dogovor u Ohridu predstavlja kao velika prekretnica, međutim nema posebne razlike.

"Suočavamo se sa ozbiljnim političkim problemima. Priština mora odmah da formira ZSO, kako je Borelj naglasio, ali u praksi da bi došlo do formiranja moraju da učestvuju lokalne samouprave na KiM koje čine srpsku većinu. Sada nemamo predstavnike lokalne samouprave stoga je nemoguće zamisliti bilo kakvo legitimno formiranje ZSO" rekao je on za Tanjug.

Dodao je da je velika odgovornost evropskih predstavnika koji bi morali da primoraju Prištinu na prvi korak, formiranje ZSO, pa tek onda kada se vidi "dobra volja", da se paralelno održe novi izbori, da bi izabrani predstavnici mogli da potvrde ZSO.

"Ohrabruje što je Ohridski dokument potvrdio to šta su relevantne stvari, to je velika pobeda u odnosu na ono što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tvrdio, da neće nikad formirati ZSO. On je između redova rekao da je to obaveza i mi ćemo primeniti, u skladu sa Briselskim sporazumom i to je uslov jasno stavljen i od strane EU" rekao je Surlić.

Po njegovim rečima, evropski predstavnici su imali ambiciozniji dokument u kojem se SPC u mapi puta spominje, međutim, kako Surlić kaže, učinili su ustupak Kurtiju, jer da je predstavio i ZSO i pravo SPC možda bi protesti u Prištini bili masovniji.

"Ide se korak po korak, daje se prostor Kurtiju - prvo ZSO pa onda da obezbedi bolji status SPC" kazao je Surlić.

Kako Surlić kaže, zna se da će se evropski predlog primenjivati tako što će se odgovarati na posebne anekse, i da će Beograd i Priština imati mogućnost da u narednim fazama dijaloga postepeno dogovaraju krajnji ishod onoga što je okvirno.

"To daje prostor Beogradu da se bori oko svojih crvenih linija i da insistira da ne može doći do novog aneksa dok se prethodni ne primeni koji se pre svega odnosi na autonomiju Srba na KiM" zaključio je Surlić.