26. mart 2023 19:00

Šutanovac i Milivojević za Tanjug: Nema razumevanja za opoziciju koja odbija konsultacije s Vučićem o planu za KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šutanovac i Milivojević za Tanjug: Nema razumevanja za opoziciju koja odbija konsultacije s Vučićem o planu za KiM

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Saveta za strateške politike Dragan Šutanovac i karijerni diplomata Zoran Milivojević rekli su danas da nemaju razumevanje za pojedine opozicione stranke koje odbijaju konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vezi sa evropskim planom o KiM, dodajući da time sebi uskraćuju pravo da budu aktivni u odbrani državnih i nacionalnih interesa.

Šutanovac je za Tanjug naveo da je pitanje KiM ozbiljno i da ne razume političare koji odbijaju najavljene konsultacije i ne žele da se informišu šta se dešavalo iza zatvorenih vrata na sastanku u Ohridu.

 

"Mislim da je logično da razgovaraju sa predsednikom i da se informišu o tome šta se dešavalo iza zatvorenih vrata, pa čak i da daju neku sugestiju i ideju ne bi bilo loše shvaćeno. Ne razumem kako misle da utiču na politička dešavanja u zemlji u kojoj ne žele da učestvuju bar delimično u donošenju rešenja koja se tiču svih građana Srbije, a posebno onih koji žive na prostoru KiM", naveo je on.

Šutanovac je rekao i da bi opozicija mogla da iskoristi razgovor sa Vučićem kako bi predložila neke ideje dodajući da bi on da je na njihovom mestu insistirao da čuje, između ostalog, kako je zamišljeno da se reši pitanje povratka imovine ljudima od kojih je oteta.

"Imamo bazu koja je dogovorena u Briselu, ta baza se širi i ide prema stvarima koje treba da se tiču realnog života ljudi kojima je najteže u ovoj situaciji, a koji žive na KiM", rekao je on.

Milivojević je naveo da nema opravdanja za stav pojedinih opozicionih stranaka koje odbijaju da razgovaraju sa Vučićem o evropskom planu, posebno što, kako je rekao, te stranke insistiraju na tome da je KiM državno i najvažnije državno pitanje i na tom pitanju grade svoju političku poziciju.

"Kod opozicije nisam prepoznao neki ozbiljan predlog. Oni se zalažu da KiM ne treba predati, ali to je i stav državne politike, tako da ja ne vidim ništa što bi bila ideja ili doprinos platformi odbrane takvog stava i upravo tim neodazivanjem pozivu oni sebi uskraćuju pravo da budu aktivni u zaštiti državnih i nacionalnih interesa", rekao je Milivojević.

Ocenio je da bi razgovor opozicije i Vučića bio u funkciji izgradnji platforme za dalji nastup, odnosno dalju odbranu naših nacionalnih i državnih interesa.

"Odbijanje razgovora ne samo da nije dobro za te stranke, već nije dobro što nemamo tu vrstu dijaloga koji bi poboljšao poziciju Srbije u pregovorima", naveo je on.

Dodao je da bez obzira na stav dela opozicije u vezi sa konsultacijama, državna politika neće trpeti zbog toga i nastaviće se sa pregovorima na pozicijama koje su iskazane u Ohridu.

"Obaveze države ne prestaju time što neka politička stranka neće da učestvuje u političkom životu na ovaj ili onaj način. Razgovara se o evropskom planu, odnosno o implementaciji onih tačaka koje Srbija smatra prihvatljivim do crvenih linija", rekao je on.

Šutanovac se osvrnuo i na jučerašnje proteste u Prištini na kojima se tražila ostavka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, navodeći da je sve ono što mu se sada dešava bumerang, ali pod uslovom da protesti nisu njegovo delo.

"Nisam siguran da ovo nije njegovo delo, jer njemu sada treba problem na KiM kako bi rekao da ne može da ispuni ono što je pre deset godina potpisano", naveo je on.