28. mart 2023 12:30

Ružić: Socijalni dijalog važan za donošenje kvalitetnih odluka u obrazovanju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ružić: Socijalni dijalog važan za donošenje kvalitetnih odluka u obrazovanju

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da je socijalni dijalog nadležnih državnih institucija i sindikata veoma važan mehanizam za donošenje kvalitetnih odluka i vođenje razvojne obrazovne politike, kao i za položaj zaposlenih u ustanovama obrazovanja.

Na konferenciji "Jačanje socijalnog dijaloga u obrazovanju na lokalnom nivou", u organizaciji Sindikata obrazovanja Srbije, ministar je rekao da ovaj projekat treba da unapredi socijalni dijalog između članova sindikata, odnosno zaposlenih u ustanovama sa jedne strane i različitih nivoa uprave sa druge strane.

 

"Upravo projekti kao što je ovaj doprinose tome i omogućavaju mapiranje svih izazova sa kojima se možemo sresti. Kada se na jednom mestu nađu predstavnici sindikata, lokalnih samouprava, direktora škola, školskih uprava i društvenih organizacija koje se bave unapređivanjem obrazovanja u tri lokalne samouprave, Leskovac, Subotica i Požarevac, rezultati ne mogu da izostanu", rekao je ministar.

Ružić je dodao da je diguran da će ovi rezultati poslužiti i ostalim lokalnim samoupravama kao dobar primer.

"Kao ministar, i u ovom i u prethodnim ministarstvima, uvek sam naglašavao važnost međusobnog dijaloga i komunikacije kao osnova za napredak sistema. Želim da naglasim da ćete u zaposlenima u Ministarstvu prosvete, sigurno naći partnera za kvalitetan i sadržajan socijalni dijalog, koji smatram najvažnijim mehanizmom za donošenje kvalitetnih odluka i vođenje razvojne obrazovne politike", rekao je Ružić.

Dodao je da je Sindikat obrazovanja Srbije veoma značajan partner Ministarstva u raznim aktivnostima, kako u oblasti pravne zaštite zaposlenih, učestvovanja u pregovorima i donošenja Posebnog kolektivnog ugovora, tako i u aktivnom dijalogu u oblasti reforme obrazovanja.

"Kao što znate, imate predstavnike u brojnim telima gde je dijalog važan od Nacionalnog prosvetnog saveta, Saveta za srednje stručno obrazovanje, Saveta za nacionalni okvir kvalifikacija preko sektorskih veća u Agenciji za kvalifikacije, Radnoj grupi i podgrupama za praćenje angažovanja zaposlenih, do mnogih drugih radnih grupa Ministarstva", istakao je on.

Dodao je da doprinos sindikata reformi obrazovanja kroz rad svih tih tela smatra izuzetno značajnim i da će nastojati i dalje da neguje kulturu dijaloga.

"Upravo kroz dijalog, možemo da iskustva koja imate iskoristimo i izgradimo još kvalitetniji obrazovni sistem i još bolje uslove za sve zaposlene u prosveti. Ispred nas je sigurno puno izazova, ali verujem, kao i vi, da ćemo i njih prevazići uz iskren i otvoren dijalog", zaključio je Ružić.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je da je osnovni cilj projekta da se promoviše socijalni dijalog na lokalnom nivou.

"Važnost ove do sada zanemarene oblasti prepoznata je u tome da se na lokalnom nivou donose mnoge odluke koje koje utiču na zaposlene u obrazovanju i vaspitanju", rekla je Ilić.

Projekat je rađen uz podršku evropske organizacije sindikata obrazovanja ( ETUCE ) i norveškog sindikata obrazovanja (UEN).

Direktorka Evropske organizacije sindikata obrazovanja Suzan Floken kazala je da joj je zadovoljstvo što mogu da pruže podršku za jedan ovakav projekat u Srbiji.

Istakla je značaj socijalnog dijaloga na svim nivoima obrazovanja, a sve sa ciljem poboljšanja kvaliteta obrazovanja, ali i statusa zaposlenih u obrazovnim i vaspitnim institucijama.

Floken je istakla da ceo obrazovni sistem treba da bude uključen u socijalni dijalog i dodala da je neophodno da se obrazovanje finasira iz javnih sredstava.