31. mart 2023 13:47

Brnabić: Ekonomski i politički odnosi Srbije i Severne Makedonije sve bolji - doprineo Otvoreni Balkan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Ekonomski i politički odnosi Srbije i Severne Makedonije sve bolji - doprineo Otvoreni Balkan

Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da su ekonomski i politički odnosi Srbije i Severne Mekedonije sve bolji, a da je tome posebno doprinela i inicijativa Otvoreni Balkan. Brnabić je, nakon sastanka sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovacevskim u Palati Srbija navela da je veliki deo razgovora bio posvećen inicijativi Otvoreni Balkan i konkretnim projektima u okviru te incijative.

Ona je navela da će ove godine sve zemlje prevazići međusobnu trgovinsku razmenu od 1,5 milijardi evra, te da se približava robnoj razmeni od dve milijarde evra. "Ona je u prošloj godini dostigla 1,482 miljardi evra i 28 odsto je veća nego 2021. godine", rekla je Brnabić.

 

Navela je da se izvoz Srbije u Severnu Makedoniju u 2022. godine povećao 16 odsto, dok se izvoz Severne Makedonije u našu zemlju značajno povećao. 

Srbija podržava proces evrointegracija Severne Makedonije

Ana Brnabić je danas govoreći o političkim odnosima izmđu Srbije i Severne Makedonije rekla da će 6. aprila biti potpisan inovirani memorandum o saradnji u oblasti evrointegracija, te da se usaglašava termin za treću zajedničku sednicu dveju vlada koja će biti održana u Srbiji.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Mekedonije Dimitrom Kovačevskim istakla da Srbija podržava proces evrointegracija Severne Makedonije, te da je sve što je dobro za zemlje regiona u cilju bržih evrointegracija dobro i za Srbiju.

Podsetila je da će memorandum o saradnji u oblasti evrointegracija biti inoviran iz 2013. godine. 

Od leta između Srbije i Severne Makedonije interoperabilna elektronska naplata na putevima

Brnabić je rekla danas da će memorandum koji je danas potpisan sa Severnom Makedonijom u oblasti infrastrukture tiče uspostavljanja interoperabilnog elektronskog sistema naplate putarina, tako da će putem elektronske naplate uskoro građani moći da se autoputevima u Srbiji, ali i Severnoj Makedoniji kreću bez dodatnih zaustavljanja radi kupovine sistema električne naplate u jednoj ili drugoj zemlji.

"Mi nastavljamo sada dalje razgovore oko usaglašavnja ove interoperabilne elektronske naplate, imamo 30 dana da uslaglasimo, a dodatnih 60 dana za testiranje ovog sistema i očekivanje i plan da ćemo tokom letnje sezone pustiti ovaj sistem u funkciju", rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji za štampu sa severnomakedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Ona je rekla da je ovo prva faza i da će se zajednički rad nastaviti te da se nada proširenju ovog sistema na Albaniju, ponovo u okviru iniciijative Otvoreni Balkan, ali takođe i na Hrvatsku i Grčku kako bi, kako je rekla, u najvećoj mogućoj meri olakšali putovanje, ali takođe kako bi Srbija postala još atraktivnija za transport roba, što, istakla je, direktno doprinosi ekonomskom rastu i rastu BDP-a Srbije. 

Brnabić: Otvoreni Balkan koristi svima, Kovačevski:Nema veće gluposti od granica

Premijerka Srbije je izjavila da Otvoreni Balkan koristi svim zemljama, članicama inicijative i da bi, da je nema, uvoz i izvoz mnogo manje rasli.

Ona je na pitanje novinara o kritikama Inicijative, rekla da Srbija, kao i Severna Makedonija i Albanija, ima koristi od Otvorenog Balkana, navodeći kao dokaz da je u trgovinskoj razmeni 2022. godine Srbija imala značajan suficit - u izvozu preko 940 miliona evra, a uvoz preko 511.

"Ono što je donela inicijativa je da je naš uvoz i izvoz u Severnu Makedoniju brže porastao - 56 odsto. Inicijativa uspostavlja balans i ako pogledate trgovinsku razmenu više odgovara Severnoj Makedoniji, ali kada pogledate ukupnu trgovinsku razmenu ona mnogo brže raste nego da nema inicijative. Dobro je i nama i Severnoj Makedoniji. Svima je u interesu inicijativa i nadam se da će kada vide benefite za 2023 i 2024 i ostali u regionu želeti da se priključe", rekla je Brnabić.

Brnabić o mešanju Vučića u izbore u CG: Licemerju nikad kraja

Ana Brnabić je izjavila danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ni jednu reč nije rekao o izborima, dok je na više mesta u medijima videla da se on navodno meša u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara o napisima pojedinih medija da se predsednik Vučić "meša" u predsedničke izbore u Crnoj Gori, koji se održavaju u nedelju i naglasila da to što misle da je to u redu govori svima u Crnoj Gori kakav je odnos Srbije prema tom procesu.

"Zanimljivo je da mnogi drugi jesu i podržali određenog kandidata - Kurti Đukanovića, otvoreno i Denis Bećirović koji je i video snimio. Član Predsedništva jedne zelje. Nečuveno. Ono što je isto nečuveno je što niko nije komentarisao da se oni mešaju, ali optužuju Aleksandra Vučića. Licemerju nikad kraja, važno je da te svtvari prepoznamo i jasno kažemo", rekla je ona, nakon sastanka sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Ne postoji formalna inicijativa "kvad", sa SM nemamo otvorena pitanja

Premijerka Srbije je izjavila danas da ne postoji nikakva formalna inicijativa ili mehanizam "kvad", u kome je i tzv. Kosovo i da Srbija sa Severnom Makedonijom nema nijedno otvoreno pitanje.

Brnabićeva je tako odgovorila na pitanje novinara sta je to "zapadnobalkanska četvorka" u kome je i tzv. Kosovo, a povodom toga što je 29. marta ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani zajedno sa predstavnicima Albanije, tzv. Kosova, i Crne Gore pokrenuo iniicijativu "Zapadni Balkan KVAD - 100 odsto usklađenost sa spoljnom politikom EU".

"Što se tiče 'kvada', tu nema ničega, to nije nikakva formalna inicijativa, niti formalni mehanizam niti formalni proces. Jedan sastanak, neko se slikao i postavio te stvari... Ne postoji ništa formalno oko čega bih mogla da se izjasnim. Sa Severnom Makedonijom nemamo nikakava otvorena pitanja, Makedonci su naša braća i prijatelji. To je sve što imama da kažem o tome", rekla je premijerka Srbije.

Posle gasovoda do Bugarske, gradićemo i do SM

Ana Brnabić je izjavila danas da će za Srbiju, nakon završetka gasne interkonekcije sa Bugarskom u oktobru, kako bi se povezali sa Grčkom i lng terminalima u toj zemlji, fokus biti izgradnja gasovoda do Severne Makedonije.

"Takođe i mogućnost za izgradnju zajedničkih gasnih elektrana. To ćemo raditi po fazama, kako bismo obezbedili ne samo za Srbiju već i čitav region veću energetsku stabilnost i nezavisnost", rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da u toj zemlji koriste gas za proizvodnju struje, a koji su zbog nestabilnih cena na tržištu nabavili preko drugog snabdevača.