31. mart 2023 14:01

Kovačevski: Saradnja sa Srbijom na najvišem nivou od osamostaljenja dve države

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kovačevski: Saradnja sa Srbijom na najvišem nivou od osamostaljenja dve države

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ

BEOGRAD - Današnji razgovori sa predsednikom Srbije i predsednicom Vlade Srbije kao i plenarna sednica sa ministrima, još jedna je velika potvrda saradnje Srbije i Severne Makedonije i ona je na najvišem nivou otkako smo postali nezavisne države, rekao je danas predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, posle razgovora sa premijerkom Anom Brnabić u Beogradu.

„Nemamo ni jedno otvoreno pitanje, niti jedan nerešen problem, imamo samo razgovore za uspešnu saradnju, za bolju budućnost obe države i građane obe društvene zajednice. Želim da pokažem veliku političku volju naše vlade koja će produbiti i poboljšati dobrosusedske odnose između dve države i naša dva naroda. Saradnja je prisutna na političkom, ekonomskom nivou, ali i u drugim oblastima“, rekao je Kovačevski.

On je dodao da je saradnja dve države svestrana i visoko razvijena i da je o tome razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Više traka i službenika na prelazu Preševo-Tabanovci, jedinstvena kontrola dokumenata

Dimitar Kovačevski je najavio da će, na osnovu danas potpisanog memoranduma o merama za unapređenje kretanja ljudi i robe preko zajedničke državne granice, biti obezbeđen veći i brži protok vozila i građana na prelazu Tabanovci - Preševo, jer će biti povećan broj traka i službenika, kao i da će se uvesti softver za jedinstvenu kontrolu na prelazu i mobilna oprema.

"Uvešćemo mobilnu opremu za kontrolu pasoša koja će omogućiti sluzbenicima da idu od kola do kola i kontrlišu pasoše", rekao je Kovačevski odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za premijerkom Anom Brnabić.

Kazao je da je cilj da se poveća za 50 odsto protok građana i vozila na graničnom prelazu Preševo - Tabanovci, koji je u vreme turističke sezone i tokom praznika najopterećeniji granični prelaz u ovom delu Evrope.

Kulturna saradnja između Srbije i Severne Makedonije na najvišem nivou

Premijer Severne Makedonije danas je izjavio da je kulturna saradnja između Srbije i Severne Makedonije na najvišem nivou, kao i da je Zakon o ratifiakciji za otvaranje kulturnih centara Srbije u Skoplju i Severne Makedonije u Beogradu prošao kroz parlamentarne procedure i da treba da se izglasa.

''Čim tehničke prepreke budu uklonjene, pristupićemo postavljanju rukovodioca Kulturnog centra u Beogradu, kako bi on što pre počeo sa radom. Već imamo kulturne centre u Sofiji i Tirani. To će biti mesto koje će posećivati ne samo Makedonci, već i veliki broj Srba, koji će moći da se upozna sa makedonskom kulturom'', rekao je Kovačevski.

Srpska premijerka Ana Brnabić je navela da su vlade Srbije i Severne Makedonije potpisale sporazum za osnivanje kulturnih centara, i dodala da će razgovarati sa predsednikom Narodne Skupštine da taj zakon što pre dođe na dnevni red. ''Mi ćemo gledati da to sprovedemo što je pre moguće, jer je za nas to jako važno. Makedonci u Srbiji, to govorim jer svi to mislimo i svi se u to možete uveriti, Makedonci su zaista naša braća i prijatleji, i biće nam zadovoljstvo da to sprovedemo'', rekla je Brnabić. 

Nijedna država Zapadnog Balkana nije imala restrikcije struje

Zajednička saradnja, pomoć i solidarnost u vreme energetske i ekonomske krize sa kojom se suočavamo, ključ je za uspeh i uspešnu saradnju, rekao je danas predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski u Palati Srbija, posle sastanka sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

"Ispostavilo se da sam bio u pravu, nijedna država Zapadnog Balkana nije imala restrikcije struje, imali smo nesmetan protok proizvodnje i trgovine i prehrambenih proizvoda i električne energije, po cenama koje nisu predstavljale povećanje, a sa kojim su se suočavale evropske berze za kupoporodaju električne energije. To je jasna potvrda da zajednička saradnja među prijateljskim državama donosi odlične rezultate", rekao je Kovačevski.

On je naglasio da Severna Makedonija ne odstupa od svojih stremljenja da ostvari strateške ciljeve, u održavanju dobrosusedskih odnosa, ali i u posvećenosti učlanjenju u Evropsku uniju. "Kao država, ne samo što delimo principe spoljašnje politike EU, već smo postigli i visok stepen usaglašenosti sa pozicijama EU, što je potvrda da delimo vrednosnu politiku same Unije", rekao je predsednik Vlade Severne Makedonije.

Osećamo benefite inicijative Otvoreni Balkan, posebno u razmeni roba

Od formiranja inicijative Otvoreni Balkan, Severna Makedonija je zabeležila značajno povećanje trgovinske razmene sa Srbijom, a povećan je i izvoz roba iz Severne Makedonije u Srbiju, čime je Severna Makedonija smanjila deficit, rekao je danas predsednik makedonske Vlade, posle susreta sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

"Od formiranja inicijative Otvoreni Balkan, broj turista koji dolaze iz Srbije u Severnu Makedoniju, 2021. godine u odnosu na 2020. povećan je 250 odsto, a broj turista iz Srbije u 2022. u odnosu na 2021. godinu je povećan 500 odsto, pet puta. Verujem da, ukoliko bi napravili sličnu analizu u Srbiji, verovatno bi videli proporcionalno povećanje broja makedonskih turista koji dolaze i provode svoje praznike i godišnje odmore u Srbiji“, rekao je Kovačevski.

Najveći benefit inicijative, rekao je, osećaju građani i poslovna zajednica, jer je Otvoreni Balkan omogućio uvećanje proizvodnje i prometa robe među zemljama potpisnicama.