31. mart 2023 17:13

Ministarka Begović razgovarala sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Begović razgovarala sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji

Foto: NITRA/Zoran Petrović

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović sastala se danas sa ambasadorkom SR Nemačke u Srbiji Anke Konrad i šefom ekonomskog odeljenja Ambasade SR Nemačke u Srbiji Denisom Kajzeom.

Ambasadorka Konrad se osvrnula na ovonedeljnu posetu kompaniji Hemofarm u Vršcu, u kojoj su ministarka Begović i ona bile zajedno sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić, kao i na dosadašnju saradnju između Srbije i Nemačke u oblastima nauke i istraživanja.

“Želimo da istražimo gde još možemo da sarađujemo”, rekla je ambasadorka Konrad.

Ministarka je ambasadorku upoznala sa trenutnim projektima ministarstva, navevši da je naučni i istraživački ekosistem u Srbiji spreman da produbi saradnju sa SR Nemačkom, navedeno je u saopštenju Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

“Ono što smatram ciljem našeg ministarstva je da povećamo broj startapa koji potiču sa fakulteta i instituta, gde smatram da postoji veliki potencijal za razvoj. Vlada Republike Srbije se okreće biotehnologiji, što je svakako jedan od razloga što ćemo izgraditi BIO4 kampus u Beogradu. Verujem da imamo sjajne naučnike i želimo da na jednom mestu okupimo fakultete, institute, startap ekosistem i farmaceutske kompanije, kako bismo svima dali šansu da se povežu i bolje snađu u savremenom svetu”, rekla je Begović.

Ambasadorka Konrad pozdravila je te planove i navela da smatra da će i na nemačkim univerzitetima postojati zainteresovanost za saradnju na tom projektu.

“Srećni smo što već postoje brojne kompanije iz Nemačke spremne da ulože u Srbiju i da rade ovde sa ekspertima iz Srbije, jer saradnja širi mogućnosti”, navela je Konrad.