31. mart 2023 19:47

Vučić: Sve je teža situacija u svetu, Srbija mora da nađe sebi mesto i opstane

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Sve je teža situacija u svetu, Srbija mora da nađe sebi mesto i opstane

Foto: TANJUG/NEBOJŠA RAUS

KRALJEVO - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Kraljevu da je situacija u svetu sve složenija i teža, jer se ratu u Ukrajini ne vidi kraj, kao i da Srbija kao mala zemlja mora tu da pronađe svoje mesto i opstane.

"Dodatno se usložavaju odnosi između veliki sila, između Kine i SAD, Kine i Evrope, i velikih zapadnih sila i Rusije i to na sve direktniji način, a ne samo preko Ukrajine", rekao je Vučić obraćajući se građanima u Kraljevu, u okviru posete Raškog okruga.

Istakao je da Srbija mora u takvoj situaciji da pronađe svoje mesto pod Suncem, opstane i bude svoj na svome.

Zna se ko će na kraju da sačuva ono što se sačuvati mora

Predsednik je odbacio večeras optužbe koje pojedinci i deo opozicije iznose na njegov račun kada je u pitanju dijalog sa Prištinom i istakao da se zna ko će na kraju da sačuva ono što se sačuvati mora.

Podsetio je građane da su zajedno sa njim prethodnih nedelja slušali najstrašnije optužbe na račun svega onoga što predstavlja zdravorazumske snage u Srbiji, kao i to da je izdajnik, da će potpisati sporazum, da će zatim zemlje koje nisu priznale Kosovo odmah to učiniti.

"Pitam ih gde to piše i ne mogu da vam pokažu, jer nigde ne piše", rekao je predsednik i dodao da se i juče od predsednice Grčke u Beogradu čulo da Atina neće da promeni stav o Kosovu, a to su isto potvrdili i Španci.

Želim da novi pokret objedini ljude koji znaju šta je ljubav prema zemlji

Vučić je rekao večeras u Kraljevu da želi da novi Narodni pokret za državu objedini ljude koji znaju šta je ljubav prema zemlji i koji znaju šta je samostalna, nezavisna, slobodna i slobodarska Srbija. 

"Biće odluka ovakvih i onakvih, morate da se migoljite, da se provlačite, ali ono što je najvažnije je da čuvamo svoju slobodu, svoju zemlju i da ne ugrozimo budućnost naše dece. Ja neću da se polakomim na aplauze i povike misleći može mi se sve, jer jedan trenutak nepažnje i neodgovornosti zemlju može da odvede u katastrofu. Ja to neću ovoj zemlji da priredim, ja hoću da me pamtite po prugama, školama, putevima, bolnicama po onome što smo uradili i izgradili u ovoj zemlji, a ne po neodgovornosti i neozbiljnosti", istakao je Vučić obraćajući se  građanima u Sportskoh hali "Ibar'.

Naglasio je da Srbija mora da ostane na evropskom putu, ali da mora da čuva svoje tradicionalne prijatelje i ne okreće im leđa kada je teško i da mora da se ponaša odgovorno i ozbiljno i vodi odgovornu i ozbiljnu politiku. 

Krivi smo zbog bržeg ekonomskiog rasta i bolji od drugih

Vučić je izjavio da je Srbija drugima kriva zbog bržeg ekonomskog rasta i rada kojim je pokazala da može da bude bolja od drugih.

On je na skupu u Kraljevu kao primer naveo najavljeni prikaz za Dan vojske 22. aprila, kada bi Vojska Srbije trebalo da pokaže šta proizvodi i ima i šta je kupila od Francuske, Kine i drugih zemalja.

"A oni u regionu kažu Vučić zlikovac drži paradu na mestu gde su ubijene stotine Albanaca. A to mesto nema veze sa tim mestom, ali nemoguće je da im objašnjavate i zato ćutite, tiho govorite i radite. Tiha voda breg roni. A bez jake vojske bili bismo šaka zobi", rekao je Vučić.

Moraćemo više da ulažemo u centralnu Srbiju

 Aleksandar Vučić poručio je da će mnogo više morati da se ulaže u centralnu Srbiju kako ljudi ne bi odlazili i naglasio da je za Vladu Srbije to od ključnog značaja. 

"Nisam zadovoljan time što će u Beogradu već sada u martu biti prosečna plata oko 1.000 evra, ali manja u Kraljevu i Kragujevcu", rekao je predsednik koji je posetu Raškom okrugu završio govorom na skupu u Kraljevu.

Kaže da će zato morati monogo više da se ulaže van Beograda.

Kraljevo dobija dijagnostički centar i zatvoreni bazen

Predsednik je najavio večeras u Kraljevu da će taj grad dobiti novi dijagnostički centar i zatvoreni bazen.

Obraćajući se građanima u Sportskom centru "Ibar" u Kraljevu, Vučić je rekao da mu je želja da u Kraljevo dovede još jednog kapitalnog investitora, koji bi mogao da zaposli školovanije ljude i one sa srednjom stručnom spremom da bi imali veće plate.

"Ove dve fabrike Leoni i Taipa, zapošljavaju preko 5.000 ljudi, plus što pomažemo domaćim kompanijama kao što je Gir koja zapošljava 800 ljudi, nadam se da će ih biti još i pomoći će im država još i više. Naša obaveza je da u Srbiji prosečna plata do kraja 2025. bude 1000 evra, a prosečna penzija 450 evra. To je za samo dve godine, pa ćete videti da li smo govorili istinu", rekao je Vučić.