18. april 2023 11:27

Suzana Grubješić: Da bi se krenulo dalje, prvo da se ispuni dogovoreno

Izvor: TANJUG

podeli vest

Suzana Grubješić: Da bi se krenulo dalje, prvo da se ispuni dogovoreno

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ocenila je danas, povodom deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, da je taj dokument postavio okvir za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, ali da je neophodno da se prethodne obaveze, a prevashodno Zajednica srpskih opština ispune da bi se krenulo dalje u procesu normalizacije.

Grubješić je za Tanjug rekla da je okvir za normalizaciju odnosa postavljen na način koji je trebalo da dovede do integracije Srba sa severa Kosova i Metohije, s jedne strane, a da srpska zajednica s druge strane dobije model samouprave koji bi štitio njihova kolektivna prava i omogućio im ostanak i opstanak na KiM.

"Nažalost, proces normalizacije zaustavljen je dolaskom Aljbina Kurtija na vlast, jer je svojim delovanjem sprečavao formiranje Zajednice srpskih opština", rekla je Grubješić.

Deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma jasno je, kaže Grubješić, da bi se krenulo dalje u procesu normalizacije, prethodne obaveze, a prevashodno formiranje ZSO, moraju da budu ispunjene.

Ona je ocenila da postoji volja Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da se ovaj put to zaista i desi, a to bi, smatra, značilo i miran izlaz iz krize u koju je dijalog zapao, kao i suštinsku normalizaciju odnosa koja je preko potrebna svima u regionu.

"Najava da bi u nedelju mogli da se održe lokalni izbori na severu KiM, uprkos bojkotu predstavnika Srba, predstavlja samo još jedan pokušaj da se izbegne ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, iako je svima jasno da ti izbori ne bi bili održani u normalnim uslovima, niti bi bili legitimni", zaključila je Grubješić.