12. decembar 2022 07:09

Grenel: Evropljani pogoršavaju krizu na Balkanu jednostranim intervencijama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grenel: Evropljani pogoršavaju krizu na Balkanu jednostranim intervencijama

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

VAŠINGTON - Bivši američki izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, pozvao je SAD da prekinu svaku pomoć Prištini ako Aljbin Kurti ne oslobodi odmah uhapšenog Srbina i ocenio da Evropljani samo pogoršavaju krizu na Balkanu jednostranim intervencijama.

Grenel je na Tviteru, reagujući na izjavu šefice nemačke diplomatije Analene Berbok, poručio da je dijalog koji vodi EU propao.

"Otišli smo iz ekonomske normalizacije u haos, jer ne pratite zaista situaciju. Niste uspeli da pozovete na odgovornost Kurtija prethodnih godinu dana. On je odbacio sve što ste vi i SAD ponudili", poručio je Grenel.

On je zatražio da Kurti oslobodi uhapšenog Srbina, ali i da se, istovremeno, otvore svi prelazi i uklone sve barikade.

"A ako Kurti to ne učini odmah, onda SAD moraju da prekinu svaku pomoć. Ne bi trebalo da podržavamo nekoga ko stvara teror", poručio je Grenel.

Grenel je pozvao Evropljane da "promene pravce svoje strategije Kosovo-Srbija".

"Oni ne pomažu balkanskoj krizi - oni je pogoršavaju svojim jednostranim i neredovnim intervencijama", naveo je Grenel.

Istovremeno je pozvao na hitno oslobađanje bivšeg predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija iz Haga.

Berbok je ocenila sinoć da je "potpuno neprihvatljivo" slanje srpskih snaga na KiM, kao i najnoviji napadi na pripadnike misije Euleksa na KiM, tvrdeći da je Priština, odlaganjem lokalnih izbora, smirila tenzije, a da Beograd čini suprotno "nedavnom retorikom".