20. april 2023 12:11

Konjufca: Priština nema obavezu da formira ZSO bez priznanja nezavisnosti Kosova

Izvor: TANJUG

podeli vest

Konjufca: Priština nema obavezu da formira ZSO bez priznanja nezavisnosti Kosova

Foto: Shutterstock.com/OPIS Zagreb, ilustracija

PRIŠTINA - Predsednik parlamenta u Prištini Glauk Konjufca, rekao je da Priština nema obavezu da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) ukoliko Beograd ne prizna nezavisnost tzv. Kosova.

On tvrdi da je postignuti dogovor izgrađen na "dva koloseka", od kojih je prvi de fakto priznanje nezavisnosti, a da je drugi formiranje ZSO, za šta je rekao da ne treba da se radi bez postizanja prvog.

Naveo je da se to odnosi na pregovarački proces koji je u toku i da očekuje da će najavljeni sastanak 2. maja u Briselu, kada bi trebalo da se sastanu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u okviru dijaloga Beograda i Prištine, razjasniti fazu u kojoj se pregovori trenutno nalaze.

Konjufca dodaje da ne veruje da će 2. maja biti prihvaćena neka nova verzija ZSO.

Kako je rekao, formiran je upravljački tim koji je već jednom predložio kako treba da izgleda ZSO i ta ponuda nije prihvaćena, a da će sada ponuditi drugu.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao da očekuje da će vlada tzv. Kosova do 2. maja imati predlog za ZSO.