25. april 2023 14:47

Vučić: Biće dubinskih i suštinskih promena u spoljnoj politici Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Biće dubinskih i suštinskih promena u spoljnoj politici Srbije

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će, nakon jučerašnjeg glasanja u Savetu Evrope za članstvo tzv. KiM u tu organizaciju, doći do dubinskih i suštinskih promena u spoljnoj politici Srbije.

Nakon dodele diploma mladim doktorima i medicinskim sestrama i tehničarima, predsednik je rekao da je na sednici vlade Srbije, kojoj je prisustvovao na zahtev premijerke Ane Brnabić, rekao da ne smemo da "sečemo ruku" i prekidamo odnose sa svima u svetu.

"Hvala Mađarskoj, Španiji, Kipru, Rumuniji, Azerbajdžanu, Gruziji, ljudima koji su podržali međunarodno javno pravo i povelju UN. Ne smemo da zaboravimo šta su učinili za nas i moramo uvek da znamo da su nam ove zemlje ispred svih drugih", rekao je Vučić.

Prihvatanje zahteva Prištine za članstvo velika sramota

Aleksandar Vučić rekao je povodom jučerašnjeg glasanja u Savetu Evrope o kandidaturi tzv. Kosova u toj međunarodnoj organizaciji da je to velika sramota i da se nikada nije dogodilo da je neko primljen preglasavanjem niti da bude primana nepriznata zemlja. 

"Postojale su dve zemlje samo, koje nisu bile članice UN koje su primane u SE, ali to zato što one nisu htele da budu deo UN, zbog međunarodno - pravnog poretka, a ne zato što se neko bunio ili pravio problem da te zemlje u određenim granicama postoje - to su Švajcarska i Irska", rekao je predsednik novinarima u Palati Srbija. 

Naglasio je da se nikada nije dogodilo da u SE bude primana nepriznata zemlja ili zemlja za čiji prijem postoje problemi oko njenog teritorijalnog integriteta te dodao da "kao što vidite, principi odavno ne postoje". 

U Prištini su nervozni, kako da objasne 0,029 odsto

Predsednik je istakao da su u Prištini malo nervozni, pošto znaju koliko su izgubili i oni i njihove gazde, jer moraju da objašnjavaju da je na izbore izašlo 0,029 odsto građana.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara šta poručuje retorika šefa kabineta predsednice privremenih institucija Bljerima Velje koji je objavio uvredljive i neprimerene komentare na račun Petra Petkovića, rekaši mu da prestane "da laje", kao i da Srbija treba da bude kazznjena, jer je glasala protiv procedure za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope.

"Samo da su nervozni i da znaju koliko su izgubli i oni i njihove gazde. Lepo je kada neko predstavlja sebe kao svetionik slobode i demokratije, a mora da objašnjava da je 0,029 posto izlazak ljudi u skladu sa demokratskim principima i načelima ili 3,4 posto iz njihovog ugla", rekao je predsednik.

Ponosan sam na napredak VS, oni koji su je uništili sa zavišću to gledaju

Vučić je izjavio da je ponosan na napredak Vojske Srbije, kao i da oni koji su uništili vojsku, "sa zavišću i pakošću" sada gledaju na napredak Vojske.

Tako je prokomentarisao izjavu Zdravka Ponoša o ulaganjima u Vojsku i dodao da građani sa ponosom gledaju na porast kapaciteta, snaženje borbene gotovosti vojske.

Kada se radi o rušenju Savamale, o čemu su pisali pojedini mediji, Vučić je rekao da je trebalo njega da pozovu da usred dana to uradi.