26. april 2023 21:10

Žiofre: Zajedno smo vratili život tvrđavi Fetislam, Kladovo grad velikih potencijala

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žiofre: Zajedno smo vratili život tvrđavi Fetislam, Kladovo grad velikih potencijala

Foto: Tanjug video

KLADOVO - Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre izrazio je večeras zadovoljstvo što su EU i Vlada Srbije zajedničkim radom vratile život impresivnoj tvrđavi Fetislam, koja će tako, naredne godine u punom sjaju dočekati 500 godina postojanja, ali i omogućiti Kladovu da pokaže svoje velike potencijale.

"Ulaganjem u očuvanje kulturno-istorijskih spomenika podstičemo razvoj turizma koji ima velikih potencijal u tom sjanom regionu, koji turisti već prepoznaju i više od 65 odsto dolazaka turista je upravo ovde u Podunavlju", rekao je Žiofre.

On je naglasio da je to razlog zašto su Nemačka i EU uložile ukupno 24,3 milona evra u projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam" u cilju razvoja lokalnog turizma i pretvaranja potencijala u otvaranje novih radnih mesta, a kako bi podstakli mlade da ostaju u svom regionu i kako bi oni dobili priliku za bolji zivot.

Žiofre je podsetio da ovo nije prvi kulturno-istorijski lokalitet koji je u Srbiji obnovljen zahvaljujući podršci EU, i naglasio da osim što im je dužnost i zadovoljstvo da ih štite, EU kroz projkete paralelno razvija i sjane turističke potencijale regiona, ali i pokazuje da joj je stalo do Srbije i njenih građana, kao i do Kladova.

"Stalo nam je do Evrope, stalo nam je do Srbije i njenih građana, stalo nam je Kladova, bolji smo zajedno", poručio je Žiofre na svečanosti povodom otvaranja obnovljene tvrđave Fetislam i Letnje pozornice u Kladovu, na kojoj je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Žiofre je poručio da je sjajno biti ponovo u Kladovu kada se obeležava Dan opštine, a posebno zato što mu ništa ne daje toliko zadovoljstvo kao rezultati zajedničkog rada.

"Ništa mi ne daje toliko zadovoljstvo ko ono što smo zajednički povratili u život - nešto do čega nam je bilo zajednički stalo - a to je tvrđava Fetislam, srpsko kulturno-istorijsko nasleđe, koja je deo našeg zajedničkog evropskog nasleđa", rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, rekonstrukcija tvrđave bila je prirodna stvar nastavka saradnje Srbije i EU u revitalizaciji utvređenja na Dunavu, koja je započeta obnovom Golubačke tvrđave, pa one u Baču, i završena tvrđavom Fetislam.

Ipak, kako je dodao, rade se i druge stvari u regionu u Negotinu, Rajačkim pimnicama, Feliks Romulijani i Oplencu.

"Svi ti lokaliteti su neizbežne znamenitosti i naša dužnost i zadovoljstvo je da ih štitimo", rekao je Žiofre i naglasio da to nije jedini razlog zašto ulažu u očuvanje kulturnih i istorijskih spomenika. već zato što se na taj način jača turistički potencijal tog sjajnog regiona.

Ambasador je rekao da se EU kroz projekat nije fokusirala samo na obnovu tvrđave, već paralelno i na podršku lokalnim malim biznisima kao bi povećali poslovne, smeštajne i turističke kapacitete.

Prema njegovim rečima, stanovnicima Kladova su pomagali i tokom kovid krize, tako da sada imaju stanove - smeštaj za rentiranje, potencijale za rentiranje brodova, bicikala sve što je važno za turističku ponudu.

"Kladovo je možda mali grad, ali grad velikih potencijala i divnih priča, a jedna od onih koju može da ispriča je i priča o tvrđavi Fetislam. To srednjovekvono utvrđenje stajalo je čvrsto tokom istorije duge skoro 500 godina, zato sam veoma srećan što ćemo naredne godine uspeti da obeležimo pet vekova u obnovljenoj tvrđavi koja će se pokazati u svoj svojoj lepoti", rekao je on.

Izrazio je zadovoljstvo i što je Letnja pozornica rekonsturisana i što je otvorena večeras na Dan Opštine Kladovo u partnerstvu EU i Vlade Srbije.

Dodao je da je siguran da će Letnja pozornica ponovo postati, kao nekada, važno mesto na kojem su se odvijali brojni aktraktivni kulturni događaji.

Podsetio je da je proces revitalizacije tvrđave završen zahvaljujući Vladi Srbije, resornim minstarstvima, Opšitni Kladovo, Vladi Rumunije, kroz projekte prekogranične saradnje, Vlade Nemačke i GIZ-a.

Tvrđava Fetislam podignuta je 1524. godine, a njena rekonstrukcija počela je pre tri godine zahvaljujući sredstvima iz fondova EU.

Svečanosti povodom Dana Kladova prisustvovale su i ambasadorka Nemačke Anke Konrad, i ministarke Tanja Miščević i Maja Gojković.