26. maj 2023 19:50

Vjosa Osmani: Postupci kosovske policije bili su legitimni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vjosa Osmani: Postupci kosovske policije bili su legitimni

Foto: Tanjug video, arhiva

PRIŠTINA - Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani rekla je danas da su postupci kosovske policije protiv ''nelegalnih struktura Vučićevih kriminalnih grupa'' legitimni, i da su bile u okviru ''ispunjenja ustavnih dužnosti i zaštite svih građana, bez razlike''.

Komentarišući to što su SAD osudile intervenciju kosovske policije na severu KiM, ona je rekla da su akcije bile u skladu sa ustavom tzv. Kosova, citirajući član tzv. ustava koji se na to odnosi.

''Suverenitet i teritorijalni integritet republike Kosovo su nepovredivi, neotuđivi i nedeljivi, i štite se svim ustavom i zakonom definisanim sredstvima. Postupci kosovske policije protiv nelegalniһ struktura Vučićeviһ kriminalniһ grupa su legitimni, u ispunjavanju njiһoviһ ustavniһ dužnosti i u zaštiti sviһ građana, bez razlike. Održivost, dugovečnost i uspeһ oviһ akcija zavise i od koordinacije sa saveznicima koji su bili i ostali garanti našeg suvereniteta i nezavisnosti. Zajedno smo jači!'', napisala je ona na svom nalogu na Tviteru.

Šefica UNMIK-a Karolina Zijade zatražila je da se hitno preduzmu koraci da se smanje tenzije na severu KiM.

Akcije kosovske policije osudili su danas ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer i američki senator Kris Marfi.

Premijer Albanije Edi Rama takođe je kritikovao akcije kosovske policije na severu KiM, nazvavši ih ''opasnim i nepotrebnim''.

Ranije danas kosovska policija upala je i zgrade opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, gde su se okupili građani u pokušaju da spreče njihove ulaske.