19. jun 2023 11:45

Dragan Šutanovac: Kurti bi bio nasrećniji da Srbija uđe u sukob sa KFOR-om

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragan Šutanovac: Kurti bi bio nasrećniji da Srbija uđe u sukob sa KFOR-om

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Saveta za strateške politike i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da bi premijer privremnih prištinskih institucija Aljbin Kurti bio najsrećniji kada bi Srbija ušla u sukob sa KFOR-om, što je, smatra on, najveća zamka za Srbe na Kosovu i ne sme ni na koji način da se dozvoli.

Šutanovac je ocenio za Tanjug da je Ohridski sporazum praktično ništavan ukoliko se ne ispunjavaju sporazumi koji su potpisani ranije, pre svega Briselski sporazum iz 2013. godine, zbog kog zapadne zemlje Kurtija praktično dovode pred sankcije, a po kome treba da se napravi ZSO, kao nešto što je prva tačka sporazuma još iz Brisela 2013. godine a za koju Kurti nema nameru da uradi i ispuni.

"Od samog početka ja mislim da Kurti nije čovek dogovora, nije čovek pomirenja, on je čovek ekstremista, kakav je bio i u opoziciji takav je na poziciji. Ono što se menja u odnosu na Kurtija na Kosovu i u odnosu na Srbiju je pogled kako iz Brisela tako i iz Vašingtona, i mislim da on polako ide pod udar sankcija", samtra Šutanovac.

Dodaje da dinamika sankcija neće biti onakva kakvu Beograd želi jer su Brisel i Vašington dosta zbunjeni činjenicom da neko koga oni praktično izdržavaju, ko nema privredu, ekonomiju, razvoj, daje sebi za pravo da ne ispunjava ono što je potpisano.

Prema njegovim rečima, Kurti pokušava da izazove rekaciju Srba koji žive na Kosovu, kao i da postoje ljudi čiji interes nisu mir i stabilnost i koji žele da naprave situaciju da Kosovo bude remetilački faktor u celom regionu i kako bi se skrenula pažnja sa agresije u Ukrajini

Ističe da oni koji su najodgovorniji u Prištini pre svega, a i u Beogradu, mogu da spreče takve ljude da naprave problem, jer taj problem ne bi bio problem samo za Srbe na Kosovu, već bi on uvukao celu Srbiju u problem.

"Od početka se zna da je dijalog sa njim besmislen" rekao je on i dodao da Kurti ne želi da ispunjava ono što se dogovara, ali da je učešće na tim razgovorima važno zato što Srbija ne sme da bude faktor nestabilnosti.

Šutanovac kaže da sastanci mogu da se iskoriste kako bi se obavestila međunarodna javnost o dešavanjima na Kosovu, odnosno šta se dešava sa imovinom građana srpske nacionalnosti koja je bespravno oduzeta 1999. godine, šta se dešava sa bezbednošću, šta se dešava sa ljudima koji su pucali na decu koja su nosila badnjak, i da se razjasne stvari o ljudima koji su hapšeni bez osnova, dokaza i učešća tužilaštva.

"Mislim da ti razgovori suštinski i strateški nemaju trenutnu težinu jer sagovornik iz Prištine nije neko ko želi da ih sprovodi, ali su taktički jako važni jer imamo trenutak u kome istina izlazi na površinu i smemo da dozvolimo sebi da dođemo pod udar EU ili Amerika tako što uzvraćamo na isti način na Kosovu, jer će na tim razgovorima i to biti tema" rekao je on.