21. jun 2023 10:46

Slobodan Zečević: Kosovsko pitanje može da se reši jedino sprovođenjem Briselskog sporazuma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slobodan Zečević: Kosovsko pitanje može da se reši jedino sprovođenjem Briselskog sporazuma

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije izjavio je danas da bi bilo realno da se kosovsko pitanje reši do kraja godine jedino ako bi se sproveo Briselski sporazum i sve što je dogovoreno 2013. godine.

Kako je rekao za Tanjug ako bi se održali izbori i ako bi se formirala ZSO u skladu sa onim što je dogovoreno 2013. godine, a specijalne snage kosovske policije napustile srpske opštine, u tom slučaju bi moglo da se govori o jednom velikom napretku u rešavanju kosovske krize do kraja ove godine.

"Da li Lajčak misli zaista na to što je EU tvrdila do pre nekoliko dana, pa sad više ne znamo da li stoji iza tog plana deeskalacije ili ne, videćemo u narednom periodu jer tu ima raznoraznih obrta iz nedelje u nedelju, obrta u stavu EU i u stavu SAD prema ovom problemu", navodi on.

Zečević objašnjava da zapad nije urazumio premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija iz razloga što smatraju da je kosovska nezavisnost njihov projekat i da treba istrajati u ideji da Kosovo bude međunarodno afirmisana država, a da svi koji remete taj projekat, a to su Srbi na Kosovu, treba da budu stavljeni pod kontrolu.

Napominje da je sam projekat nezavisnosti Kosova problematičan jer ne samo što otima deo teritorije Srbije, nego zato što i Kosovo nema perspektivu kao nezavisna država, jer, kako kaže, čak i kada bi bilo odvojeno od Srbije ono bi se kad tad ujedinilo sa Albanijom.

Uzimajući u obzir stavove Kurtija, koji praktično samo sprovodi svoj program okupacije srpskih opština, Zečević smatra da sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borelja i Aljbina Kurtija ne bi mogao nešto mnogo da promeni, osim stava Zapada prema Kurtiju u smislu oštrijih odnosa i ekonomskih sankcija prema vladi u Prištini, kada bi albanska javnost morala da razmisli o tome da li Kurti zaista vodi jednu dobru politiku za Albance na Kosovu.

"Sve dok nema ozbiljnijih sankcija prema albanskoj vlasti na Kosovu, ti sastanci se svode na razgovor gluvih", zaključio je on.