21. jul 2023 21:00

Olgica Čekić: Odluka Vlade da uvede Amber alert značajan pomak u domenu borbe protiv fenomena nestale dece

Izvor: TANJUG

podeli vest

Olgica Čekić: Odluka Vlade da uvede Amber alert značajan pomak u domenu borbe protiv fenomena nestale dece

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Predstavnica Centra za nestalu i zlostavljanu decu Olgica Čekić izrazila je večeras zadovoljstvo što je Vlada Srbije prepoznala potrebu za uvođenjem Amber alerta, a taj korak je ocenila kao značajan pomak u domenu borbe protiv fenomena nesale dece.

Čekić je za Tanjug izrazila zadovoljstvo posebno time što je MUP posle nekoliko godina vođenja kampanje oformio radni tim sa zadatkom da sprovde postupka Amber alert sistema u Srbiji.

Amebr alert je, kako je nalgasila Čekić, pomoćno sredstvo u potrazi za nestalom decom.

"To nije nikakva odvojeni mehanizam i o pokretanju sistema će odlučivati MUP", rekla je Čekić povodom odluke Vlade Srbije da na jučerašnjoj sednici usvoji Zaključak kojim se utvrđuje da je Amber Alert sistem od značaja za ostvarivanje javnog interesa.

Naglasila je da je važno da javnost zna da se Amber alert sistem neće pokretati u svakom slučaju nestanka deteta.

Dodala je da je važno da se to zna zbog kritka da će se brzim širenjem informacija o nestalom detetu faktički uticati na snižavanje senzitivnosti javnosti o tom problemu.

Amber alert će se, naglaila je, pokretati u dva slučaja u kojima je ugrožen život deteta.

"Jedna kategorija je kada je dete nestalo, a sumnja se da je nestanak vezan za krivično delo. Sa druge strane imamo grupu nestanaka, gde se procenjuje da je dete u neposrednoj životnoj opasnosti a ne nestanak uključuje krivično delo", rekla je i naglasila da će procenu o tome donositi isključivo policija.

Na pitanje koji su sledeći koraci, kada će sistem zaživeti u Srbiji, Čekić kaže da je rok 1. novembar, ali da se nadaju da će to biti i ranije.

Dodala je da ostaje da se vidi i kako će se sisem u Srbiji zvati.

Prema njenim rečima, radni tim mora da razradi sve detelje koji se odnose ne samo utvrđivane slučajeva za pokretanje Amber alerta već i saradnje svih institucija koje će biti uključene u proceduru.

Podsetila je da je sistem do te mere efikasan da je u 2021. porkenut 24 puta i da je dao rezultate 21 put.

Kod nas će, kazala je, info o nestalom detetu biti podeljenja preko televizijskih i radio stanica i sms poruka, a zatim će sistem biti nadograđivan, na bilbordima, bankomatima, benzinskim stanicama.