30. jul 2023 13:40

Vučić: Afrika je strateški partner Srbije u budućnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Afrika je strateški partner Srbije u budućnosti

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za Srbiju strateški važno da ima prisustvo na afričkom kontinentu jer Afriku doživljava kao strateškog partnera u budućnosti, kao i da je zahvaljujući svojim prijateljima iz Afrike i Azije dobila organizaciju EXPO 2027.

Na Srpsko-ugandskom forumu u Palati Srbije, Vučić je rekao da je Srbija bila deo Pokreta nesvrstanih i da se ponosimo tim delom svoje istorije, kao i da je ponosan što će biti gost predsednika Musovenija, ali i Pokreta nesvrstanih 19. i 20. januara 2024. godine

 "To je za nas izvor političkog prijateljstva, ali ako hoćete, za one koji to neretko potcenjuju u Evropi, i izvor političke snage. Da nije bilo naših afričkih prijatelja, da nije bilo naših prijatelja iz Ugande, mi ne bismo dobili organizaciju EXPO 2027. Ovako smo dobili one koji su uložili desetostruko više novca. Dobili smo upravo zahvaljujući tim istorijskim prijateljstvima koje smo gradili sa našim prijateljima u Africi i Aziji i nastavićemo to da radimo", poručio je Vučić.

 

Biću gost predsednika Ugande i Pokreta nesvrstanih u januaru 2024.

Predsednik Vučić je najavio da će 19. i 20. januara 2024. godine biti gost predsednika Ugande Joverija Kagutua Musevenija i Pokreta nesvrstanih i istakao da je za Srbiju važno da ima strateško prisustvo na afričkom kontinentu.

"Ponosim se time što ću biti gost predsednika Musevenija i Pokreta nesvrstanih 19. i 20. januara 2024. godine. To je za nas izvor političkog prijateljstva, ali za one koji to neretko potcenjuju u Evropi i izvor političke snage", rekao je Vučić.

On je dodao da se nada da neće proći narednih 36 godina do sledeće posete Musevinija ili bilo kog drugog predsednika Ugande, ili bilo koga iz Srbije Ugandi.

 

Srbija će pokušati da do kraja 2024. obezbedi direktnu liniju do Kampale

Vučić je izjavio da će Srbija pokušati da do kraja 2024. godine obezbedi preko Er Srbije direktnu liniju do Kampale, prestonice Ugande.

"Veoma je važno da u relativno kratkom periodu, do kraja 2024. pokušamo da preko našeg nacionalnog avio-prevoznika obezbedimo direktnu liniju do Kampale, a od Kampale možemo da idemo ka jugu i Južnoj Afirici, gde imamo prilično veliku dijasporu, ali i ka zapadu i drugim zemljama u centralnoj Africi", rekao je predsednik.

On je istakao da Er Srbija, uz sve probleme sa kojima se suočava da ispuni sve obaveze prema putnicima, danas ima 200 miliona evra na svom računu, što, kako je naglasio, nikada u istoriji nije bio slučaj.