18. oktobar 2023 10:40

Marković: Sastanak u Pekingu pokazao čelično prijateljstvo Kine i Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marković: Sastanak u Pekingu pokazao čelično prijateljstvo Kine i Srbije

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Instituta za savremenu istoriju Predrag Marković izjavio je danas da je poseban tretman koji su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srbija dobili na sastanku u pekingu, pokazao čelično prijateljstvo Kine i Srbije.

"Velika je stvar da je taj veliki zmaj pristao da i nas povede na let u budućnost. Dobro je biti najbolji prijatelj Kine u Evropi", rekao je on za Tanjug.

Govoreći o mogućnosti da zapadni Balkan bude deo EU do 2030. godine, kako je to ponovljeno na samitu Berlinskog procesa u Tirani, Marković je rekao da postoje birokratske prepreke zbog čega smatra da je taj rok preran.

Na pitanje šta se može očekivati od "velike petorke" u Beogradu i Prištini 21. oktobra, izjavio je da Albanci iz Prištine nikada ništa nisu ispunili, tako da ne vidi razlog i mogućnost da sada promene, kako je rekao, svoju politiku gaženja svih međunarodnih sporazuma.

Smatra da poseta američkog predsednika Džozefa Bajdena Amanu i Tel Avivu ne može da umiri rat koji besni u Izraelu, zato što je, kako je objasnio, taj rat spirala nasilja i tragedija, koja poprima razmere kakve nisu viđene decenijama.