28. decembar 2022 22:45

Aleksandar Filipović: Ako sklonimo barikade, loviće nas kao zečeve

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Filipović: Ako sklonimo barikade, loviće nas kao zečeve

Foto: TANJUG/STR

RAŠKA - Aleksandar Filipović, doskorašnji šef operative na severu KiM, izjavio je večeras na sastanku Srba sa KiM sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Raški, da je njegovo mišljenje, kao i njegovih kolega policajaca, da će, kako je rekao, Srbe ako na severu KiM uklone barikade, ''loviti kao zečeve".

Filipović je objasnio zašto su Srbi napustili institucije, ističući da pravo i pravda ne postoji na tzv. Kosovu, da je poslednjih godinu i po dana to neizdrživo i da je to došlo do izražaja dolaskom specijalaca.

Istakao je da nije bilo izbora sem da se napuste institucije.

"Napustili smo institucije jer je to bilo neizdrživo, mi kao srpski policajci nismo mogli ništa da promenimo na terenu". rekao je Filipovi.

Ukazao je da je Priština sve Srbe proglasila kriminalcima i naveo da je kosovska policija pre par meseci jednom sugrađaninu koji je vozio kiselu vodu i pivo, ''ispalila 400 metaka jureći taj kamion'', a da su, kad je stao i krenuo da beži, pucali za njim, ''a kad je pao prišli i unakazili ga do neprepoznatljivosti''.

Filipović je ispričao da je poslao svoje policajce, koji su mu preneli da znaju o kome je reč, ''ali da ne može da se prepozna jer je unakažen''.

Kosovski policajci su, kako je dodao, potom zasutavili i hitnu pomoć i tražili da kažu ko ih je zvao i vratili je, nisu dozvolili hitnoj pomoći da pruži pomoć čoveku.

Naveo je da je ministar policije privremenih prištinskih institucija posle toga rekao da je to opravdana upotreba sile.

"Za nas tamo života nema pod ovim okolnostima dok su specijalni nasilnici na našem prostoru, severni deo KiM nije Republika Kosovo niti će da bude, nemaju nijedan elemenat državnosti na severu KiM", naglasio je Filipović.

Ukazao je da dok su kosovski specijalci na severu KiM, Srbi nemaju i neće imati iole normalnog života, kakve god garancije dobijali.

"Moje je mišljenje da ako mi sklonimo barikade, loviće nas kao zečeve", rekao je Filipovi.

Zahvalio je predsedniku Vučiću, ministrima i generalima, navodeći da zna kroz šta prolaze i kakvim pririscima su izloženi, ali je dodao da je ubeđen da su Srbi na KiM ''bedem srpstva''.

Vučić: Ne mogu da vas love kao zečeve, ti zečevi bi postali vukovi

Niko Srbe ne može da lovi kao zečeve, iako bi to voleli, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Raški, odgovarajući na tvrdnju Aleksandra Filipovića, doskorašnjeg šefa operative na severu KiM, da će Priština Srbe, ako uklone barikade, "loviti kao zečeve".

"Ako krenu, pa uhvate jednog od nas ili dvojicu kao zečeve, nema više zečeva, ti zečevi postaju vukovi", istakao je Vučić tokom sastanka sa Srbima sa KiM u Raški, odgovarajući Filipoviću.

Nakon što je odgovorio Filipoviću, predsednik Vučić je rekao da su na sastanak došli i članovi Kriznog štaba i da će skup biti zatvoren za javnost.

Ukazao je da bi u slučaju da dođe do scenarija kakav je pomenuo Filipović, to bio kraj svake priče, da više ne bi bilo nijednog sporazuma, ni razgovora o tome, ni garancija. 

Naveo je da je danas razgovarao dodatno sa predstavnicima SAD i EU, da je govorio čak i o imenima ljudi, i da im je preneo da ne pokušavaju to da radite. 

"Ne postoji nijedan Srbin sa KiM čije ime ne znam, a da je na neki način bio ugrožen", rekao je predsednik Vučić.

Istakao je da su ljudi osetili svoju snagu, da je država iza njih, ali da svi zajedno moramo da se ponašamo ozbiljno, racionalno i ogdovorno a ne da se dodvoravamo spostvenim i tuđim strastima.

Vučić je dodao da zna kako gone i srpski narod južno od Ibra, i da i dole ima uhapšenih Srba.

"Šta da uradimo nego da se borimo. Uhapsite jednog, intervenisaćemo, ako love drugog, onda znamo da nije greška, pa ćemo da reagujemo", rekao je Vučić.