3. novembar 2023 10:45

Profesor Momčilo Milinović: Gravitacione bombe su deo nuklearnog arsenala

Izvor: TANJUG

podeli vest

Profesor Momčilo Milinović: Gravitacione bombe su deo nuklearnog arsenala

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Profesor Mašinskog fakulteta, u penziji, Momčilo Milinović izjavio je danas, povodom objave Pentagona da Amerika pravi nuklearnu gravitacionu bombu 24 puta jaču od one koja je bačena na Hirošimu B61-13, da suština nije toliko dramatična kao što izgleda, jer su gravitacione bombe deo nuklearnog arsenala, odnosno nuklearne trijade, dve vodeće sile Moskve i Vašingtona.

Kako je rekao nukelarna trijada uvek podrazumeva tri vida vojske, vazduhoplovstvo, mornaricu i kopnenu vojsku.

"Amerika uvek dramatično stalno forsira ratno vazduhoplovstvo koje treba, po novoj stretgiji Amerike, da dođe u situaciju da za 45 minuta polupa sve ruske kopnene silose i da Rusi više ne mogu da odgovore", rekao je on za K1 televziju.

Kako je naveo, Rusi sve vreme imaju interkontinentalne, odnosno nuklearne rakete koje su delimično raspoređene u silosima, na fiksnim lanserima, a delimično na velikim vozilima koja nose interkontinetalne rakete po sibirskim šumama.

"Rusi godinama anahrono pate od problema ukrajinske tehnologije. Sovjetski savez je imao 43 odsto nuklearnih interkontinetalnih raketa napravljenih u Ukrajini. Kada su demontirali sporazumom ukrajinske nuklearne rakete, odnosno preneli one koje su bile na teritoriji Sovjetskog saveza, ostale su i dalje ukrajinske, odnosno ukrajinske tehnologije. Kidanje Ukrajine je bio strašan udarac na nuklearne snage Sovjetskog saveza", istakao je on i dodao da je Rusija morala 20 godina da osvaja tehnologiju koja je ostala u Ukrajini.

Milinović kaže da je predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno objavio najveću tajnu, a to je da je "Mrtva ruka", iz sistema Perimetar iz Sovjetskog saveza, napravljena u celini u Rusiji.

Kako je objasnio, poenta "Mrtve ruke" je da ukoliko se desi da neko poptuno opustoši teritoriju Rusije, taj se sistem sam aktivira kako bi uništio neprijatelja, odnosno lansirao rakete pravo u Ameriku.

"Pre svega američke silose i američke gradove. Prvu idu silosi, drugo gađaju sve američke baze koje imaju vazduhoplovstvo, treće gađaju gradove. Takva Mrtva ruka sada je napravljena na potpuno drugačiji način, i Rusija je novu Mrtvu ruku napravila komplet svojom tehnologijom", naveo je on.

Iako Zapad tretira "Mrtvu ruku" i "Perimetar" kao jedinstven sistem jer jedinstveno funkcionišu, Milinović napominje da to nije ista stvar, jer je Mrtva ruka komandni, a "Perimetar" raketni sistem.

Milinović je rekao i da sve vreme teče modernizacija B61 bombi i modernizacija nuklearnih američkih snaga.

"Ona je dugačka 3,6 metara, ima 360 kilograma, izvanredno je gravitaciono i aerodinamički urađena do savršenstva, i Amerika smatra da tu bombu ne treba da odbaci, već stalno da modernizuje njene taktičke karakteristike. Bomba B17 varijanta je već imala istu ovu karakteristiku 24 puta veću od Hirošime, a ova druga B83, koja nema veze sa B61 je imala 1,2 mega tona udara. Ove veliki nuklearne bombe se nose na strateškim nuklearnim bombarderima, koji moraju da idu u velikoj pratnji da bi ušle u rusku teritoriji i došle do cilja", objasnio je on.

Milinović kaže da je Amerika 2021. godine donela odluku da vrši modernizaciju bombe B61, i da je pretvori u B61-12, smatrajući da im ne treba tolika snaga, kako bi sa avijacije, prešli na na taktičke udare.

"On nije dramatičan, on je deo ukupnog nuklearnog ratovanja, međutim u jednom momentu pre par meseci pada krvava odluka da se odmah pređe na B61-13, i da punjenje koje ima 400 kilo tona, koje je strategijsko punjenje, da se pređe na strategijsku priču. Sada mali avioni, koji su taktički i služe za ratovanje vojske, postaju strategijski avioni", ocenio je on.

Milinović je dodao i da osim Rusije i Amerike nuklearno oružje ima i Kina navodeći da se sada smatra da imaju skoro 500 nuklearnih glava raspoređenih na najviše 300 raketa.