10. novembar 2023 09:57

Marko Matić: Srbija mora da insistira na Briselskom sporazumu koji jasno definiše ZSO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Matić: Srbija mora da insistira na Briselskom sporazumu koji jasno definiše ZSO

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić izjavio je danas da je zadatak Zajednice srpskih opštine opstanak srpskog naroda na KiM, i da ukoliko ona bude svedena na nivo konferencije ili foruma,neće ispuniti svoju funkciju, zbog čega, napominje on, Srbija mora da insistira na slovu Briselskog sporazuma, kojim su jasno predviđene nadležnosti ZSO.

On je za Tanjug rekao da se pritisak na Beograd i Prištinu pojačava iz dana u dan, ali u potpuno pogrešnom smeru jer postoji pokušaj da se obaveza Prištine, odnosno formiranje ZSO, svede na formiranje nevladine organizacije, konferencija gradova i opštine koja nema izvršna ovlašćenje, što potpuno obesmišljava koncept ZSO.

"Mislim da je ovo situacija koju ćemo mi morati veoma mudro da izbegnemo, naravno da pokažemo odlučnost i principijelnost, i da po svaku cenu insistiramo na slovu Briselskog sporazuma, kojim su jasno predviđene nadležnosti ZSO", naveo je Matić.

Smatra da je Mirovni forum u Parizu, kojem će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dobra prilika da Vučić u razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom ponovo iznese argumente Srbije, da ukaže na činjenice i stavi do znanja da Srbija neće pristati po svaku cenu na formiranje bilo kakve ZSO, tek da bi se zadovoljila puka forma.

"Zatezanjem situacije Priština pokušava da izvrši dodatni pritisak na Srbiju, a možda još više i na međunarodne partnere, da traže kompromis umesto da se sprovede slovo Briselskog sporazuma. Oni pokušavaju da nađu kompromis između radikalnog i tvrdog stava Prištine koja odbija da formira bilo kakvu ZSO, i kompromis između onoga na čemu mi insistiramo, da se formira na osnovu Briselskog sporazuma", objasnio je Matić.

Prema njegovim rečima, od odlučnosti Beograda i čvrstine njenog stava će zavisiti da li će Priština uspeti da sprovede svoju nameru, i naglasio da Srbija mora da insistira na izvršenju pravne obaveze, jer sa pravnim obavezama nema kompromisa.

"Ako danas pristanemo na bilo kakvu ZSO, ja se bojim da za pet godina Srba na KiM više neće biti", ocenio je Matić.