13. novembar 2023 12:14

Mali: Prijava za studentske kartice od podneva, Poštanska štedionica časti po 500 dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali: Prijava za studentske kartice od podneva, Poštanska štedionica časti po 500 dinara

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Prijavljivanje za studentske kartice počelo je danas u podne, izjavio je ministar finansija Siniša Mali, posle sastanka sa ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović i predstavnicima Banke Poštanska štedionica, Zavoda za izradu novčanica i studentske organizacije SKONUS.

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska Štedionica Bojan Kekić najavio je da će ova banka svim studentima koji uzmu karticu uplatiti početnih 500 dinara.

Mali je novinarima rekao da je rok za prijavljivanje neograničen i da će studenti imati čitav niz pogodnosti.

"Time želimo da im pokažemo koliko su nam važni, da oni jesu naša budućnost. I na kraju krajeva da im olakšamo život, jer svi koji smo bili studenti znamo koliko izazova imate kada ste student", rekao je Mali.

Naveo je da je za prijavu neophodno samo nekoliko podataka i da će kartice studentima biti dostavljene brzo.

"Kartice su platne i sa našim partnerima iz Poštanske štedionice obezbedili smo da one mogu da se koriste ne samo za plaćanje, već i da donesu čitav niz pogodnosti za naše studente. Tako Er Srbija daje 10 odsto popusta na avionske karte, a Srbijavoz 20 odsto", rekao je Mali.

Naveo je da će se raditi na tome da bude popusta u knjižarama, bibliotekama, bioskopima i svim mestima i institucijama koje su studentima važne.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je kazala da je ovo jedan od izuzetno značajnih i lepih dana za našu mladu populaciju i da pravo na kartice ima oko 240.000 studenata.

"Ova kartica će za studente državnih i privatnih univerziteta i fakulteta značiti mnogo jer će kartica biti platna i preko nje će moći da dobiju studentske stipendije i kredite. To se odnosi na one koji će ispuniti određene uslove, a sve ih je više i sada 9.000 studenata dobija stipendije, a 6.000 kredite", rekla je ona.

Istakla je da su studentske kartice rađene po modelu penzionerskih, s tim da su prilagođene potrebama mladih koji uče, pa će im pomoći u procesu obrazovanja.

"Kada je o potencijalnim benefitima reč, o tome smo razgovarali sa samim studentima, koji su naveli šta im je najpotrebnije", rekla je Đukić Dejanović.

Predsednica SKONUSA Margareta Smiljanić istakla je da su studenti veoma pozitivno reagovali na popuste koji su do sada objavljeni i očekuje da će kroz dalju promociju i objavljivanje novih popusta, kartice zainteresovati sve veći broj studenata.

"Do ovih rešenja smo došli kroz dijalog. To ćemo i dalje negovati i u narednom periodu radićemo na brojnim aktivnostima koje će unaprediti ne samo studentski standard u Srbiji, već i nastavni proces. Nadamo se da ćemo digitalizacijom nastavnog procesa u Srbiji doprineti sve većem kontaktu sa mladima, ostvariti njihove potrebe", rekla je ona.

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionice Bojan Kekić je istakao da banka u ovom slučaju neće naplaćivati mobilno bankarstvo i kao dobar gest, da bi kartica bila aktivna prilikom preuzimanja, najavio da će Poštanska štedionica svakom studentu uplatiti po 500 dinara. 

"Ovo je ulaganje u budućnost. Zato smo pružili podršku zajedničkom projektu Ministarstva finansija i Ministarstva prosvete i otvaramo besplatne račune i izdajemo studentima kartice. Zato nećemo tražiti da nam studenti vrate 500 dinara koje ćemo im uplatiti, neka to vrate državi Srbiji", rekao je Kekić.