14. novembar 2023 13:11

Nenad Stefanović sa predstavnicima Stejt departmenta razgovarao o borbi protiv trgovine ljudima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Stefanović sa predstavnicima Stejt departmenta razgovarao o borbi protiv trgovine ljudima

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu Nenad Stefanović, sa rezultatima VJT upoznao je danas predstavnika Kancelarije Stejt departmenta za nadzor i borbu protiv trgovine ljudima u Vašingtonu Atsukija Takahašija.

Stefanović i njegovi saradnici tužioci, aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima i rezultate koji su u porastu u protekle dve godine, predstavili su gostima među kojima su bili i predstavnici ambasade SAD u Beogadu Ros Konroj i Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima MUP-a Nenad Simić.

Na sastanku je ukazano da se Više javno tužilaštvo u Beogradu više od godinu dana aktivno zalaže za unapređenje položaja žrtava teških krivičnih dela, među kojima su i žrtve trgovine ljudima u kom cilju je, zahvaljujući Koordinatorki za rodno zasnovano nasilje, formirana Služba za pomoć i podršku žrtvama i svedocima, koja se posvećeno stara da žrtve ne prolaze ponovo kroz traume i istraju u učešću u krivičnom postupku.

Takahaši je istakao važnost specijalizacije tužilaca za ovu oblast i pozdravio odluku Glavnog javnog tužioca koji je krajem septembra imenovao dva javna tužioca za kontakt tačke za suzbijanje trgovine ljudima, u cilju ubrzanja procesa rada, otkrivanja učinilaca krivičnih dela iz ove oblasti, kao i vođenja proaktivne istrage u saradnji sa policijskim službenicima.

Imenovani tužioci se, kako je navedeno u saopštenju, smenjuju na sedam dana tako da aktivno učestvuju u pretkrivičnom postupku za konsultacije sa policijom povodom sumnje na izvršenje krivičnog dela Trgovina ljudima.

Podsećaju da trgovina ljudima ima više pojavnih oblika, od radne ili seksualne ekspolatacije, prosjačenja, uspostavljanja ropskog odnosa, oduzimanja organa..,