14. novembar 2023 14:11

Pokrajina izdvojila novac za ustanove socijalne zaštite

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pokrajina izdvojila novac za ustanove socijalne zaštite

Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP

SREMSKA KAMENICA - Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici ugovore za unapređenje socijalne zaštite u Vojvodini.

Na drugom ovogodišnjem konkursu Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, sa ukupno 469 miliona dinara podržana su 122 projekta, koje će realizovati 27 ustanova za smeštaj korisnika čiji je osnivač Pokrajinska vlada.

Mirović je naglasio da je od 2016. godine u tu oblast iz pokrajinskog budžeta uloženo gotovo 2,5 milijardi dinara.

"Izdvojili smo nemali novac od 2016. godine, posebno u protekle dve godine, da bismo unapredili sistem socijalne zaštite. Danas možemo reći da imamo jedan dodatni kvalitet u tim ustanovama", istakao je Mirović.

Dodao je da će se u januaru ili februaru izdvojiti dodatnih 450 miliona dinara za unapređenje sistema socijalne zaštite.

Mirović je podsetio na to da je Pokrajinska vlada učinila i značajne korake u izgradnji novih objekata i izrazio očekivanje da će na leto biti završeni radovi u Domu za duševno obolela lica u Čurugu, u opštini Žabalj.

Prema njegovim rečima, Pokrajinska vlada je u proteklih gotovo osam godina svakodnevno izlazila u susret potrebama ustanova i korisnika i činiće to i ubuduće.

"Cilj nam je da ova oblast bude vidljivija u našem društvu jer time pokazujemo da smo ispunili elementarnu ljudsku misiju", naveo je Mirović i dodao da će biti finansirana ekonstrukcija, održavanje i adaptacija objekata socijalne zaštite, podrška redovnim programima u direktnom radu s korisnicima i nabavka medicinske i druge opreme.

Dečje selo iz Sremske Kamenice dobilo je novac za opremu koja je neophodna.

"Dobili smo novac za kuhinju, za kuće i stanove u kojima borave korisnici. Kupićemo krevete, dušeke, stolove, stolice. Završićemo i već započete radove, rekao je direktor Dečjeg sela, Mirko Jankelić.

Novac je izdvojen za Dom za decu i omladinu "Spomenak" u Pančevu za priključenje domske kotlarnice na prirodni gas i rekonstrukciju grejnih instalacija, te za nabavku nameštaja za sobe korisnika.

Gerontološki centar Novi Sad dobio je sredstva za nabavku medicinske opreme, kao i opreme za kuhinju i vešeraj, dok je Gerontološki centar u Somboru, pored nabavke opreme, dobio novac i za rashladne komore i nadogradnju jednistvenog informacionog sistema usluga.

Dom za lica ometena u mentalnom razvoju "Srce u jabuci" u Jabuci nabaviće kombi sa rampom za prevoz korisnika.

Ovom prilikom predsednica Udruženja poslodavaca ustanova socijalne zaštite u AP Vojvodini Ana Vila uručila je predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću plaketu za podršku sistemu socijalne zaštite u Vojvodini.

Događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić.