24. novembar 2023 19:58

Žigmanov učestvovao na skupu "Zamisli život bez nasilja"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov učestvovao na skupu "Zamisli život bez nasilja"

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov učestvovao je danas u atrijumu Narodne biblioteke na skupu „Zamisli život bez nasilja“ povodom početka obeležavanja ovogodišnje kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, u organizaciji Ujedinjenih nacija u Srbiji.

Žigmanov je naglasio da je Ministarstvo, zajedno sa partnerima, započelo kampanju „Stop femicidu!“ koja ima za cilj da podigne svest u Republici Srbiji o ozbiljnosti problema femicida u društvu i mobiliše sve organe javne vlasti, medije, jedinice lokalne samouprave, organizacije civilnog društva i druge aktere u primeni politike Vlade Republike Srbije ka nultoj toleranciji prema nasilju.

Ova kampanja sprovodi se između ostalog, u medijima i na društvenim mrežama, a paneli na ovu temu, pored Beograda, u narednom periodu predviđeni su u Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu i Novom Pazaru. Povod za realizaciju ove kampanje je činjenica da je 27 žena ove godine ubijeno od strane muškaraca i potreba da se ovaj negativan trend zaustavi, a politika Vlade Republike Srbije, koja podrazumeva nultu toleranciju na bilo koji vid nasilja u našem društvu, dosledno primenjuje, naveo je ministar Žigmanov.

Na skupu su govorili i stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, pomoćnica ministra turizma i omladine Ivana Antonijević, ambasadorka SR Nemačke Anke Konrad, stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakup Beriš i direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) Milana Rikanović, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

U fokusu ovogodišnje kampanje su mladi kao pokretači promena i njihov aktivizam i uloga u izgradnji društva u kojem postoji nulta tolerancija za nasilje nad ženama i devojčicama. Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, traju od 25.11. Svetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.