27. novembar 2023 07:00

Toma Fila: Neće biti koalicije sa opozicijom, SNS i SPS imaju neraskidivu vezu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Toma Fila: Neće biti koalicije sa opozicijom, SNS i SPS imaju neraskidivu vezu

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

BEOGRAD – Kandidat Socijalističke partije Srbije za gradonačelnika Beograda Toma Fila ocenio je da su rezultati rada gradske vlasti, koju čini koalicija Socijalističke partije Srbije i Srpske napredne stranke, takvi da oni moraju da pobede u Beogradu, navodeći da ima započetih projekata koje bi u narednom mandatu trebalo završiti.

Fila je u intervjuu za Tanjug rekao da gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića izuzetno ceni, a u svoj tim bi, ukoliko bi se on našao na tom mestu, odmah pozvao Nikolu Nikodijevića iz Socijalističke partije Srbije.

“Šapića izuzetno cenim i laskam sebi da smo prijatelji. On je neverovatno vredan čovek i niko mu nije na tome zamerio. Zameraju mu kakav odnos ima prema ljudima itd. Možda je i tako, ali prema meni je izvanredan i dobro se slažemo”, rekao je Fila.

On je naveo da nije sramota izgubiti od Šapića, ali da ne voli da izgubi od drugih, dodajući da ne voli da izgubi ni od Šapića, ako ako već mora, onda bolje da to bude od njega.

Kao dobre poteze koje je povukla gradska vlast, između ostalog, vidi uklanjanje splavova sa reka i to što su pronađena sredstva da se obezbede besplatni udžbenici za osnovce i srednjoškolce.

“Sad kažu, pa zašto to niste uradili u celoj državi? Pa nismo mi cela država, mi smo Beograd, a smatram da treba da se uradi i na nivou države, da svuda budu besplatni udžbenici”, rekao je Fila.

Kada je reč o uklanjanju splavova, Fila kaže da opozicija govorila kako se od njih ne vidi reka, a kada je Šapić počeo da ih sklanja, onda su, kaže, zaćutali.

“Sad trče kod ovih koji imaju nešto protiv toga. A evo, on čisti i od Brankovog mosta do Ušća. Znači sve to što radi, radi korektno i korisno za Beograd. Da ga ja više ne hvalim, on je ipak SNS, a ja sam SPS”, rekao je Fila.

Na pitanje šta je vlast u prestonici mogla bolje da uradi, Fila je pomenuo da je trebalo sačekati istek ugovora koje su prethodne vlasti potpisivale u vezi sa gradskim prevozom, ali je istovremeno ukazao i da sada, kada je smanjena cena karte, postoji zarada i da je to “dokaz da su ranije krali mnogo para”.

Fila je za svoje protivkandidate rekao da ih poznaje i da su lepo vaspitani.

“Dobrica Veselinović koji je prvi na listi (Srbija protiv nasilja) mi je ponudio pumpicu (za astmu). To su lepo vaspitani momci i što bih ja rekao nešto ružno o njemu? Politički se ne slažemo i to je sve. A ja da sedim i vređam nekog od njih…pa čak i kad bi oni mene uvredili samo bih se nasmejao. Ništa više”, rekao je Fila.

Fila objašnjava da bi Nikolu Nikodijevića iz SPS pozvao u svoj tim jer je, kaže, operativan i “zna sve”, ocenjujući da je upravo dobitna kombinacija Nikodijevićeva operativnost i njegovo iskustvo i mudrost.

Kandidat Socijalističke partije Srbije za gradonačelnika Beograda odbacio je mogućnost da ta partija napravi koaliciju sa opozicionim strankama.

“Mi imamo obraz, dali smo reč, čak kad bi SNS bio u opoziciji, mi bismo uz njih bili. To je neraskidiva veza sad, kao i Jedinstvena Srbija i Ivica Dačić”, rekao je Fila.

Upitan da li očekuje da će se Branko Ružić, koji je kao ministar prosvete podneo ostavku posle tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, vratiti u vladu, Fila podseća da je on trenutno savetnik Ivice Dačića, ocenjujući da je on perspektivan i mlad čovek koji će se, kako kaže, sigurno aktivirati.

“Da li će biti u prvoj vladi ili nekoj drugoj ne znam, ali u svakom slučaju ima za njega šta da radi. On trenutno vodi štab za južnu Srbiju, za glasanje. Imam sreće što ga poznajem, dobri smo prijatelji, isto piće pijemo. Ali on je podneo ostavku odmah, a ne posle tri-četiri dana, a drugo je pitanje što Brnabić nije stigla da stavi na dnevni red. I znao sam da će podneti ostavku”, rekao je Fila.

Fila je naveo da korišćenje tragedije u Mladenovcu i OŠ “Vladislav Ribnikar” predstavlja “lešinarenje”, ocenjujući da je sve to zloupotrebljeno u političke svrhe.

“I tada sam pitao, zašto niste pozvali SNS i SPS da svi idemo da protestujemo protiv nasilja. A, pa kažu, to je politički. Pa kako je politički? Da li onda to znači da smo mi stranke koje su za nasilje? Svi bismo išli zajedno. Moja žena je bila ranije direktor škole "Vladislav Ribnikar" i ona bi išla i bila bi to kolona od million ljudi. Ali, to je zloupotrebljeno u političke svrhe”, rekao je Fila.

Fila je kazao i da Ivica Dačić nije morao da ga ubeđuje da ponovo bude kandidat, dodajući da je ovo samo nastavak one prethodne kampanje, a kada je reč o programu, ističe da se zalaže da mladi ostanu u Beogradu, da žene budu zastupljenije, a posebno će, kaže, obratiti pažnju na stariju populaciju.

“Svaki dan ću da sedim sa njima i rekao sam im – poklanjam vam kancelariju Fila, svima vama iz trećeg doba, da vas zastupamo uvek”, rekao je on.

Fila primećuje da na skupovima socijalista u kampanji prisustvuje više ljudi nego prošle godine, te očekuje i bolji rezultat.

“Želim da dobijemo više glasova nego prošli put, jednostavno, ja ne volim da gubim. Prošli put smo dobili skoro sedam procenata, sada bih voleo da dobijemo osam procenata, da umesto osam odbornika dobijemo devet ili deset. Nisam nikad ulazio u sudnicu da izgubim, pa tako i u ovu borbu ne ulazim da izgubim nego da dobijem”, rekao je Fila.

Poručio je biračima da izađu na izbore i glasaju za SPS i njega. “Biće vam dobro”, istakao je Fila.