3. januar 2023 11:32

Brnabić, Kovačevski, Abazović, Dodik o regionu u 2023. godini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić, Kovačevski, Abazović, Dodik o regionu u 2023. godini

Foto: Shutterstock.com / hyotographics, ilustracija

BEOGRAD, 3. januara (Tanjug) - Premijeri Srbije, Crne Gore i Makedonije Ana Brnabić, Dritan Abazović i Dmitar Kovačevski izrazili su očekivanje da će region u 2023. nastaviti da pokazuje zajedništvo i solidarnost, kao i da će se desiti važni koraci koji će značiti potpuno novi početak za zapadni Balkan koji, kako naglašavaju, ima šta da ponudi i Evropi i svetu.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da će dešavanja iz proteklih decenija kao i aktuelni sukob na istoku Evrope uticati na razvoj događaja u regionu i dodaje da je u takvim okolnostima teško biti optimista, ali da nema osnova ni za pesimizam.

 

Premijerka Ana Brnabić, na pitanje kako vidi region u 2023, za Tanjug kaže da će Srbija i u ovoj novoj godini nastaviti da bude duboko posvećena inicijativi Otvoreni Balkan i svim ostalim regionainim inicjativama.

"Sa nestrpljenjem očekujem uvođenje eletronske identifikacije za sve građane u okviru inicijative Open Balkan - ID kartice koje će nam omogućiti da prelazimo granice bez ikakvog zadržavanja, da među nama praktično nema granica, da imamo nesmetani protok roba, ljudi, kapitala i usluga", rekla je Brnabić.

Dodala je da jedva čeka da vidi granične prelaze na kojima će postojati jedna jedinstvena obeležena traka za kamione i putnička vozila zemalja članica Otvorenog Balkana.

"Mislim da će to biti potpuno novi početak za Balkan, time će simoblički i mladi videti da možemo da napravimo novu budućnost", rekla je Brnabić i naglasila da, ipak veruje da će uz sve izazove koji postoje i probleme prouzrokovane nerazumnom poltikom Aljbina Kurtija svi zajedno imati snage da mladim generacijama pokažu da postoje politčari dovoljno odgovorni da se bore za bolju budućnost.

Akcenat je, kako kaže, stavila na incijativu Otvoreni Balkan, jer je to "naša, autohtona inicijativa, koju smo pokrenuli mi iz regiona". Tim povodom, izrazila je iskrenu nadu da će joj se i ostali partneri iz regiona polako priključiti.

 

Predsednik crnogorske vlade Dritan Abazović očekuje da će svi u regionu biti mudriji i posvećeni prijateljstvu i zajedništvu, da će jedni u drugima videti prijatelje koji će graditi zajedničku budućnost na dobrobit svih građana uz povećanje životnog standarda.

"U regionu u narednoj godini želimo da budemo dosta mudriji, posvećeni prijateljstvu i zajedništvu, da iza sebe ostavimo politike prošlosti, da gradimo zajedničku evropsku budućnost, da izađemo iz 90-ih u mentalnom smislu i političkom i da shvatimo da u 21. veku u 23. godini moramo da budemo odlučniji da dostignemo veći životni standard, veću mobilnost građana, da se mirimo, ali na osnovnu jakih i čvrstih opredeljenosti za zaštitu univerzalnih vrednosti", istakao je on.

Abazović za Tanjug naglašava da region zapadnog Balkana ima šta da ponudi i Evropi i svetu.

Međutim, dodaje, da je potrebno da se menja dosadašnja praksa, i kako kaže, jedni u drugima ne smemo da vidimo neprijatelje, već prijatelje, komšije, ljude sa kojima ćemo sarađivati, živeti i sa kojima ćemo graditi zajedničku budućnost.

Naglašava da zaista veruje da će svi u regionu ove godine biti mudriji, odlučniji, pravedniji i spremniji da se konačno napravi iskorak.

"ZB treba nova politika utemeljena na evropskim vrednostima i ostvarivanju ukupnog većeg životnog standarda. Sigruran sam da će Crna Gora dati doprinos u svemu. I zato očekujem da isti takav i veći doprinos daju svi naši prijatelji i komšije iz regiona", rekao je Abazović i građanima Srbije čestitao 2023. uz želju da im godina bude srećna, da se uvek raduju zajedničkim susretima i rade prave stvari za sve.

Premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski rekao je za Tanjug odgovarajući na isto pitanje da veruje da će ova godina biti bolja od 2022. za Severnu Makedoniju, ali i za region, ali i da očekuje da će uz već dokazanu i pokazanu solidarnost i eventualno nove prepreke biti prevazilažene.

"Niko ništa ne može sam, zato uvek insistiramo i insistiraćemo na dobrosusedstvu i solidarnosti. Kada čovek ima prijatelje i podršku, i ako se trudi, nema nedostižnog cilja", ocenio je on.

Predsednik Vlade Severne Makeronije podsetio je da su prošli kroz teške godine, da je posebno teška bila poslednja u kojoj se, posle pandemije i ekonomske krize, u širem okruženju desio rat, zbog čega su suočeni sa energetskom krizom, koja je ipak, dodaje, ublažena zahvaljujići dobrosusedskim odnosima. Zbog toga naglašava da upravo taj model međusobne pomoći treba da se primenjuje i u godinama koje dolaze.

"Solidarno, kao rezultat naših odličnih dobrosusedskih odnosa, uspeli smo da zaštitimo naše građane od skoka cena, kao i da se nosimo sa izazovima energetske krize. Dobrosusedstvo i solidarnost koju smo svi pokazali odigrali su ogromnu ulogu u tome da građani ne brinu da li će imati dovoljno hrane, struje i da njihovi domovi budu topli", rekao je Kovačevski.

Podseća da će svi imati korist od efekata zajednički uloženog truda i realizovanih projekata.

"Kao rezultat brojnih sporazuma i memoranduma u ​​okviru Otvorenog Balkana, međusobna trgovina raste, nastupamo zajedno sa našom vinskom i turističkom ponudom, pojednostavljujemo pristup tržištu rada. Očekujem da će to biti motiv i drugim zemljama iz regiona da se pridruže inicijativi kojom Zapadni Balkan postaje evropski i otvoren u praktičnom smislu te reči", rekao je Kovačevski.

On je naglasio da saradnja i ekonomski razvoj, osim što su najbolji načini za otvaranje novih perspektiva, donose i stabilnost i sigurnost i mogućnost zatvaranja istorijskih pitanja, kroz dijalog i razumevanje.

"Severna Makedonija može da pomogne svojim iskustvom u tom pogledu kao model građanske države uz poštovanje prava svih građana i sa relaksiranim međuetničkim odnosima", rekao je on i naglasio da su sve krize sa kojima smo se suočili pokazale koliko je region ranjiv, te da stoga nema potrebe za dodatnim krizama koje podižu tenzije.

"Model kojim smo, kao male države, pomagali jedni drugima u kritičnim trenucima globalnih potresa da lakše savladamo posledice, trebalo bi da nas vodi i u 2023. godini i u godinama koje dolaze", rekao je Kovačevski i svim građanima Srbije čestitao novogodišnje i božićne praznike, poželeo im dobro zdravlje, mnogo lepih trenutaka i mnogo uspeha u Novoj 2023. godini.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik podseća da sve što se dešavalo u prethodnim decenijama umnogome govori i o razvoju događaja u 2023. godini u našem regionu i dodaje da nije realno verovati da će evroatlantski centri moći menjati pristup prema regionu.

Dodik za Tanjug dodaje da vodeće zapadne sile u kontinuitetu pokušavaju da nametnu poredak koji su pogrešno definisali krajem prošlog veka kao poželjan, a kojim se podrazumeva centralizacija BiH, odvajanje Kosmeta od Srbije, slabljenje srpskog faktora u Crnoj Gori, širenje NATO-a.

Dodao je da je to što Vašington, Brisel, Berlin, jednostrano postupaju, podržavajući pretenzije srpskih regionalnih oponenata, a zanemarujući međunarodno pravo, generator krize koja "kod nas i u okruženju kao da ima permanentni karakter".

Prema rečima predsednika RS, nerealno je verovati da će se u novoj godini promeniti takav pristup evroatlantskih centara moći.

"Štaviše, aktuelni sukob na istoku Evrope i sa njim povezana želja zapadnih faktora da učvrste ono što smatraju svojom zonom dominacije, verujem da će ih podstaći da još agresivnije postupaju", rekao je Dodik.

S druge strane, naglasava, ni Srbija ni Srpska neće pristati da se protivpravno gaze njihovi interesi i prava i ruši njihov suverenitet.

"Nepokolebljivo ćemo insistirati na slovu izvornog Dejtona koji podrazumeva BiH kao demokratsku zajednicu tri ravnopravna naroda i dva entiteta, odnosno na Rezoluciji 1244 i drugim sporazumima koji potvrđuju suverenitet Srbije nad KiM", naglasio je Dodik.

On je dodao da je u takvim okolnostima teško biti optimista i prognozirati harmonične odnose u regionu u predstojećem periodu, ali da nema osnova ni za pesimizam.

Prema Dodikovim rečima, srpski narod će, kao što je uspevao i u prethodnim godinama, istrajati u odbrani svojih vitalnih interesa, ali će biti i otvoren za pravi, autentični dijalog sa svim drugim narodima regiona koji bi po svim spornim pitanjima trebalo da dovede do održivih kompromisa.

"A do njih ćemo stići onda kada nas veliki igrači ostave da se sami dogovaramo, što će se pre ili kasnije desiti, ali malo je verovatno da će tako biti već ove godine. No, ne treba gubiti nadu", rekao je on.

Ocenio je i da region nije nikakvo bure baruta već ga eksterni faktori zloupotrebljavaju.

"To će, po svemu sudeći, pokušavati da čine i 2023. godine, ali mi im nećemo dopustiti i da ga potpale, te tako dovedu do eksplozije. Banjaluka i Beograd su do sada dosledno vodili, a tako će biti i ove godine, odgovornu politiku, koja ima u vidu očuvanje interesa našeg naroda, ali i obezbeđivanje mira i stabilnosti u regionu", zaključio je Dodik.

(Kraj) ale/dž