14. decembar 2023 15:17

RIK: Posebna pažnja posvećena poboljšanju uslova za glasanje osoba sa invaliditetom

Izvor: TANJUG

podeli vest

RIK: Posebna pažnja posvećena poboljšanju uslova za glasanje osoba sa invaliditetom

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Republička izborna komisija (RIK) posvetila je posebnu pažnju poboljšavanju pristupačnosti biračkih mesta i još većem uključivanju osoba sa invaliditetom u izborni proces, objavljeno je na sajtu RIK.

Protokolom o saradnji sa Centrom za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije i Republičke izborne komisije, potpisanim 6. decembra 2019. godine, dogovorena je sveobuhvatna saradnja sa Centrom, a veliki značaj je posvećen obezbeđivanju lakše dostupnosti izbornim mestima osobama sa invaliditetom i drugim licima koja se otežano kreću.

Uputstvom o načinu određivanja biračkih mesta, RIK je propisala da pre predlaganja biračkih mesta na kojima će se glasati, opštinske ili gradske uprave treba da prikupe podatke o pristupačnosti biračkih mesta.

Na osnovu tog izveštaja, izvršiće se detaljna analiza i preuzeće se mera za unapređenje dostupnosti biračkih mesta osobama sa invaliditetom.

U izveštajima se za svako biračko mesto pojedinačno navodi kakvi su prilazi i ulaz u biračko mesto, da li postoji parking, da li vrata omogućavaju nesmetan ulaz u objekat, da li je kretanje u biračkom mestu prilagođeno osobama sa invaliditetom i da li postoji komunikacija sa slepim i gluvim osobama.

RIK navodi da su pripremili Vodič za birače sa invaliditetom kako bi ih edukovali o njihovim pravima i načinu ostvarivanja tih prava na predstojećim parlamentarnim izborima.

RIK je takođe izradio Informativni poster za osobe sa invaliditetom koji će se nalaziti na svakom biračkom mestu.

Skeniranjem QR koda na tom posteru, gluve i nagluve osobe moći će da se upoznaju sa načinom glasanja na srpskom znakovnom jeziku.

Birački odbori su dužni da provere da li je prostorija dovoljno osvetljena da birači mogu videti lice člana biračkog odbora sa kojim razgovaraju i da bez poteškoća mogu da pročitaju glasačke listiće, kao i da se pobrinu da su ulazna vrata dovoljno otvorena da birači koji koriste invalidska kolica, štake, štap ili hodalicu mogu lako da uđu.

Članovi biračkog odbora su dužni da uklone nisko-viseće elemente koji slepim ili slabovidim biračima mogu smetati pri ulasku i kretanju, kao i da obezbede papir i olovku ukoliko je tim glasačima potrebno da napišu ili nacrtaju neko uputstvo u vezi sa glasanjem.

Takođe, dužni su da glasačke kutije postave dovoljno nisko da osoba sa invaliditetom može lako da ubaci listić.

Birač sa intelektualnim invaliditetom može imati pomagača pri glasanju, a kada je reč o komunikaciji sa tim osobama, u priručniku se navodi da član biračkog odbora treba da birača gleda direktno, govori polako i razgovetno i koristi jednostavne i jasne izraze kako bi mu objasnio postupak glasanja, kao i da bude spreman da toj osobi napiše ili nacrta objašnjenje postupka glasanja.

Ako je osoba sa invaliditetom nepismena, ne poseduje faksimil ili nije došla sa pomagačom, može se „potpisati“ otiskom prsta.

RIK je 2016. godine usvojila Objašnjenje prema kome birači koji se kreću uz pomoć licenciranih pasa vodiča, mogu sa psom da uđu na biračko mesto i da glasaju.