19. decembar 2023 12:06

Promovisane poštanske markice povodom 30 godina diplomatskih odnosa Srbije i Slovačke

Izvor: TANJUG

podeli vest

Promovisane poštanske markice povodom 30 godina diplomatskih odnosa Srbije i Slovačke

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Pošta Srbije i Ambasada Slovačke organizovali su danas promociju prigodnih poštanskih markica povodom 30 godina diplomatskih odnosa Srbije i Slovačke.

"Pošta Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova svake godine zajedno prave plan šta ćemo i sa kojim zemljama zajedno obeležiti. Svakako da je 30 godina bogatih bilateralnih odnosa sa Slovačkom bio povod za publikovanje poštanske specijalne markice, koja je danas prezentovana", rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

On je istakao da je njegovo lično iskustvo sa Slovačkom, u tri mandata i tri različita resora u kojima je bio, jako pozitivno.

"Postoje bogati i dobri odnosi i u sferi odbrane i u sferi rada kada je u pitanju poštanski saobraćaj", rekao je Đorđević.

Dodao je da su Srbija i Slovačka geografski bliske zemlje, ali i da postoji želja za još većom povezanošću.

Slovačka želi da nam pomogne na putu ka EU, rekao je Đorđević i dodao da je Pošta želela na adekvatan način da obeleži tri decenije diplomatskih odnosa dve zemlje.

Istakao je da poštanska markica ostaje za budućnost, ali i za unapređenje bilateralnih odnosa dve zemlje.

"Kad god sam bio u Slovačkoj osetio sam prijateljstvo koje postoji između dva naroda. Znam da Slovačka izuzetno ceni i podržava Srbiju u svojim naporima da pristupi EU, ali i u tome da unapredi sve sfere privrede", rekao je Đorđević i zahvalio ambasadoru na podršci za ovu inicijativu.

Ambasador Slovačke Fedor Rosoha izrazio je zadovoljstvo povodom obeležavanja značajnog jubileja diplomatskih odnosa između Srbije i Slovačke.

"Bilateralni odnosi između Srbije i Slovačke zvanično su počeli 1. januara 1993. godine. Za proteklih 30 godina uspostavili smo mnoga značajna partnerstva i uspostavili jake temelj za dalje unapređenje prijateljstva između naša dva naroda", rekao je Rosoha.

On je istakao da Slovačku i Srbiju spajaju srodni jezici, briga o kulturi i tradiciji, sličan temperament, umereno kontinentalna klima, ali i reka Dunav, koja je glavni motiv ovih markica.

"Ovo je tek početak. Već sledeće godine u planu je izrada još jedne specijalne poštanske marke sa motivma iz opusa slikara iz Kovačice Martina Jonaša, koji je u velikoj meri doprineo razvoju i širenju popularnosti slikarstva vojvođanskih Slovaka", kazao je Rosoha.

Kako je naveo, 9. maja naredne godine navršiće se 100 godina od rođenja ovog slikara i u planu je da se tada promoviše specijalno izdanje nove poštanske markice.