21. decembar 2023 15:48

Žigmanov: Izgraditi pristupačno okruženje za osobe sa invaliditetom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov: Izgraditi pristupačno okruženje za osobe sa invaliditetom

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

BEOGRAD - Savez slepih Srbije dodelio je danas Ministarstvu za ljudska i manjinska prava zahvalnicu za kontinuiranu podršku slepim osobama.

Resorni ministar Tomislav Žigmanov poručio je da je neophodno raditi na izgradnji pristupačnog okruženja u jedinicama lokalne samouprave, kako bi se obezbedilo jednako učešće osoba sa invaliditetom u društvo.

Žigmanov je zahvalio Savezu slepih Srbije na zahvalnici i podsetio da je resor kojim rukovodi, od 2021. godine, održao 10 društvenih dijaloga, na kojima je glavna tema bila unapređenje prava osoba sa invaliditetom.

Ministar je istakao da je cilj održavanja dijaloga bio da se javnosti skrene pažnja na prepreke sa kojima se svakodnevno susreće najranjivija društvena grupa, ali i da se predlože konkretne mere za njihovo prevazilaženje, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

"Neophodno je raditi na izgradnji pristupačnog okruženja u svim jedinicama lokalne samouprave, osnovnog preduslova za jednako učešće i uključenost osoba sa invaliditetom u društvo, bez koga nema ravnopravnosti među građanima", naveo je Žigmanov.

Žigmanov je kazao da je tek izlaskom iz zatvorenog prostora moguće govoriti o obrazovanju i zaposlenju, kojima se ostvaruje ekonomska samostalnost i potpuna integracija svih osoba sa invaliditetom u društvo.

Zahvalnice Saveza slepih Srbije uručene su i poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Porfiriju, predstavnicima državnih organa, civilnog društva i medijima.