23. decembar 2023 18:27

Petrič: Slažem se sa Petkovićem, ne verujem da se u Beogradu pripremaju ikakvi napadi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petrič: Slažem se sa Petkovićem, ne verujem da se u Beogradu pripremaju ikakvi napadi

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ, arhiva

BEČ/BEOGRAD - Bivši izaslanik Evropske unije za KiM Volfgang Petrič izjavio je danas da ne veruje da se bilo kakvi napadi ili vojne akcije na Kosovu i Metohiji pripremaju u Beogradu i ističe da ne očekuje nikakav veliki napredak u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova u narednoj godini, pre svega zbog izbora u EU i SAD.

Nakon tvrdnji kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Srbija priprema novi napad na Kosovo i reakcije direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića da je izmišljotina, Petrič kaže da deli Petkovićev stav.

"Na strani sam Petkovića. Ne mogu da zamislim da se napadi ili vojne akcije pripremaju u Beogradu. Banjska je stvorila tešku situacija, jer je nastao utisak da Beograd nema punu kontrolu nad situacijom na granici", rekao je Petrič za Kosovo onlajn.

Na pitanje da li Kurti koristi situaciju u Srbiji, posle izbora, kako bi Beogradu bile uvedene sankcije, odgovara da je po tom pitanju veoma skeptičan i da, kao diplomata koji uvek insistira na razgovoru, smatra da su sankcije uvek poslednje rešenje.

"Posebno u procesu dijaloga treba pokušati da se situacija ne eskalira sankcijama. To ne donosi ništa. Verujem da je važno pokazati da je EU spremna na to. Sada bih očekivao da Unija preduzme korake ka tome da se pregovara na tehničkom nivou o detaljima ZSO. U to bi trebalo snažnije uključiti i građane, jer Srbi koji će biti pogođeni time, treba da dobiju glas", kaže Petrič.

Dodaje da je važno što EU u sve više zemalja pokušava da pospeši učešće građana, što je princip koji se premalo uzimao u obzir u diplomatskom procesu i medijaciji.

"Važno je da se uključe oni na koje se to odnosi, a to su pre svega Srbi, ali i kosovski Albanci", rekao je Petrič.

Zato je, napominje, posebna odgovornost na Prištini.

"Trebalo bi sagledati šta funkcioniše na jugu Kosova. Sa juga se o Srbima čuje premalo, kako im je, kako žive, da li može od toga nešto da se nauči ili njihova sudbina i život da se poboljšaju, i da li se to može uzeti u obzir u izradi ZSO", smatra Petrič.

Povodom upada u Rajsku banju, u Banjskoj, i zaplene srpske imovine, apeluje na obe strane, a pre svega na Prištinu da se ne preduzimaju provokativni koraci, već da se pokuša da se deluje u dogovoru sa ljudima koji tamo žive.

"To je apel Prištini i važno je da se to desi. Ako Kosovo tvrdi da je država - onda mora da deluje kao država, u suprotnom i međunarodna zajednica će reći šta se dešava i da to ne funkcioniše. Veoma je bitno da se tu pokuša, a to bi trebalo EU i (specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav) Lajčak više da naglašavaju, da razgovaraju sa ljudima na terenu i ne čine ništa protiv lokalnog stanovništva", ukazao je Petrič.

On smatra i da će 2024. godina, kada se radi o dijaalogu, biti teška jer slede dva važna izborna procesa - izbori za Evropski parlament i u SAD, koji će odlučujuće uticati na razvoj situacije na KiM.

Pojašnjava da to znači da dva glavna aktera na Zapadnom Balkanu, posebno po pitanju Kosova, više meseci neće moći da donose političke odluke, pa će svi morati da pripaze da se naredne godine bezbednosna situacija ne promeni.

Jedino što može da se učini, na šta su reagovale obe strane, a Beograd posebno, to je pojačanje pripadnika Kfora, dodao je Petrič i naglasio da je uveren da je to ispravan put.

Jedino gde vidi mogućnost da dođe do napretka jesu tehnički pregovori.

"Posebno eksperti mogu dalje da pregovaraju o pitanju ZSO. Oko tog pitanja već 10 godina nije bilo napretka, a tako ne sme da bude. Potrebno je napredovati na tehničkom nivou", jasan je Petrič.

Odlučujuće je, kaže - šta će se desiti na izborima u SAD.

"Da li će doći do reizbora Džozefa Bajdena, ili sledi povratak Donalda Trampa. Obe stvari je teško sada proceniti, veliki su upitnici. Uveren sam da međunarodna zajednica mora da pripazi da ne dođe do vojnog sukoba", dodao je Petrič.

Za ocenu Lajčaka, da je kraj januara 2024. krajnji rok za formalizaciju sporazuma Beograda i Prištine, Petrič kaže da je to - ambiciozna najava.

"Realno gledano malo sam skeptičan. Ne znam da li to može uspeti imajući u vidu da prošle godine gotovo nije bilo napretka. Ako se to svede na tehnički nivo, ako se snažnije bave tehničkim pitanjma, na tom ekspertskom nivou može nešto da se postigne. Naravno da je jasno da poglavlje 35 sadrži kosovsko pitanje i da je njegovo rešenje preduslov za zaključenje pristupnih pregovora. Sigurno je da bi Beograd i Priština trebalo da postignu napredak", rekao je Petrič.

Na pitanje o izjavi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da bi on mogao da izraditi svoj predlog, i da li je cilj Prištine dalje odugovljačenje ispunjenja te obaveze, odgovara da je odugovlačenje politički motivisano, kao i da je Kurtiju sada teško, jer se našao u ekstremnoj poziciji, pošto je prethodno rekao da ZSO neće biti.

"To ne može tako. Njegovi prethodnici pre 10 godina su to potpisali i potpisi vlada važe i za vlade koje slede. To je važan princip u međunarondom pravu. To mora i Priština da poštuje", rekao je Petrič.