10. januar 2024 17:07

Vujović pozvala lokalne samouprave da se pripreme za predstojeća četiri konkursa Ministarstva

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vujović pozvala lokalne samouprave da se pripreme za predstojeća četiri konkursa Ministarstva

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pozvala je danas lokalne samouprave da ubrzaju pripremu zelenih projekata, jer će u narednim danima biti raspisani javni konkursi zahvaljujući kojim će im na raspolaganje biti 1,25 milijardi dinara - dvostruko veća sredstva u odnosu na prethodnu godinu.

Vujović je podsetila da se konkursi raspisuju četvrtu godinu zaredom, jer se pokazalo da su te mere dale dobar rezultat, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

"Kao deo paketa mera za unapređenje kvaliteta vazduha i zemljišta, raspisaćemo u narednim danima četiri konkursa, za koje smo obezbedili značajna sredstva. Konkursi će biti raspisani za sufinansiranje zamene kotlarnica u toplanama i javnim ustanovama, ložišta u domaćinstvima, za pošumljavanje i ozelenjavanje, kao i za čišćenje divljih deponija. Pozivam gradove i opštine da iskoriste priliku i kandiduju kvalitetne projekte, jer je to dobar način da unaprede kvalitet života građana u svojim sredinama“, rekla je Vujović.

Ministarka je navela da je tokom prethodnih godina, kroz konkurse zamenjen veliki broj kotlarnica u gradovima poput Valjeva, Kosjerića, Smedereva, Užica, a podržano je i više od 3.000 domaćinstava da zamene kućna ložišta.

Podsetila je da je pored zamene kotlova, tokom prethodne tri godine, zahvaljujući konkursima Ministarstva zaštite životne sredine, Srbija postala bogatija za oko 250.000 sadnica.

"Istovremeno, uspeli smo da podržimo gradove i opštine da očiste oko 900 divljih deponija na svojoj teritoriji. Hvala lokalnom rukovodstvu što su prethodnih godina pokazali inicijativu i želju da učestvuju u konkursima. Očekujem da će i ove godine interesovanje biti veliko, u skladu sa potrebama građana. Za nas je važno da zeleni projekti stignu u svaku lokalnu samoupravu, jer se tako podiže svest građana o značaju zaštite životne sredine i unapređuje ekološka slika Srbije“, rekla je Vujović.