12. januar 2024 17:33

Vlade Radulović: Prodajom "džavelina" SAD nastavlja podršku Prištini, bez pravnog utemeljenja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlade Radulović: Prodajom "džavelina" SAD nastavlja podršku Prištini, bez pravnog utemeljenja

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Vojni analitičar Vlade Radulović ocenio je danas da je odluka SAD da prihvati zahtev za prodaju protivoklopnog sistema "džavelin" Prištini nastavak podrške koju Vašington pruža tamošnjim vlastima, iako nema pravnog utemeljenja za naoružavanje tzv. kosovskih bezbednosnih snaga (KBS).

Radulović smatra da zahtev Prištine za kupovinu raketa od SAD nije poruka Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji, već poruka upućena Beogradu kao i da ovakvi potezi ne doprinose miru i stabilnosti u regionu.

On je za Tanjug rekao da prema Rezoluciji 1244 UN jedina oružana formacija na KiM na osnovu odluke Saveta bezbednosti jeste i može biti samo KFOR i da su se SAD prihvatanjem da prodaju rakete Prištini svrstale u grupu zemalja koje u ozbiljnoj meri pomažu proces tranzicije KBS u vojsku tzv. Kosova.

"Ono što jeste novina je da do sada ovakvu vrstu naoružanja SAD nisu u toj meri slale Prištini. Jeste bilo ranije podrške po pitanju nekih zajednički vežbi, aktivnosti, instruktora. Jesu već Prištini isporučena vozila 'hamvi', međutim, novina je kada govorimo o protivoklopnim sistemima", rekao je Radulović.

Kada je o isporuci oružja Prištini reč, Radulović je naveo da prednjači Turska, a zatim SAD, Nemačka i Velika Britanija i napomenuo da to pitanje nije nastalo juče već da se provlači još od "Kosovskog zaštitnog korpusa" koji je prešao u KBS, a od decembra 2018. godine počeo tranziciju u tzv. Vojsku Kosova.

Radulović je naveo da KBS raspolaže sa nekoliko različitih oklopnih točkaša, mahom iz Turske, kao što su "Kobra", "Vuran" i "Kirpi" kao i nekim lakim taktičkim višenamenskim vozilima.

On je rekao da imaju i poluautomatske puške zapadne proizvodnje, kakve su "SIG Saurer", sa dalekometnim puškama turskih proizvođača.

Radulović je ocenio i da proces proces prelaska KBS u tzv. vojsku Kosova ide u pravcu jačanja lakih protivoklopnih sistema i lakih prenosnih PVO sistema i podsetio da je Priština nabavila dronove "bajraktar".

Govoreći o "džavelinu", Radulović je naveo da je reč o savremenom protivoklopnom sistemu, koji u zavisnosti od verzije ima domet od 2,5 do 4,5 kilometara i funkcioniše po sistemu "ispali i zaboravi".

Radulović je dodao da je "džavelin" ozbiljan i savremen sistem, koji svojom tandem bojevom glavom može da probije oklop debljine 800 milimetara, ali da neke karatkeristike te rakete nisu onakve kakve su u propagandnim materijalima.

On je naveo da se te rakete koriste i u sukobu u Ukrajini, ali smatra da je ukrajinska protivoklopna raketa "stugna-P" imala uspešnije rezultate nego sam "džavelin".