29. januar 2024 12:47

Vuk Velebit: Srbija treba da se pozicionira kao najstabilniji partner SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vuk Velebit: Srbija treba da se pozicionira kao najstabilniji partner SAD

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Izvršni direktor "Pupin inicijative" Vuk Velebit ocenio je danas da Srbija trenutno nije na listi prioriteta američke administracije, i istakao da je za jačanje srpsko-američkih odnosa najbitnije da se Srbija pozicionira kao najozbiljniji i najstabilniji partner u regionu.

"Mislim da američki izbori dolaze u zlokobnom trenutku po ceo svet kada imate rat u Ukrajini, rat u Gazi i mogućnost otvaranja još nekih sukoba. Američki izbori su i dalje daleko, oni su tek u novembru i novi američki predsednik će preuzeti madat u januaru, tako da ima još dosta stvari da se desi do tada. Ukoliko bi došlo do promene administracije, ukoliko bi Tramp bio predsednik, pitanje je koliko bi se američka spoljna politika radikalno promenila i kojom brzinom", rekao je on za Tanjug.

Velebit kaže da ne može da dođe do nekih velikih zaokreta u predizbornoj kampanji u SAD kada je Srbija u pitanju, jer Srbija kao ni ceo Balkan nije u top 50 prioriteta američke administracije.

Napomenuo je da je za Srbiju bitno da ima pristup na mestima gde se donose odluke, gde se kreiraju politike i da svojim proaktivnim delovanjem nastupa sa pozicije šta je ono što Srbija želi od odnosa sa Amerikom.

"Mi u Pupin inicijative radimo dosta na informisanju američkih donosioca odluka, o onome šta se dešava na Balkanu, da oni imaju bolje razumevanje situacije, ali takođe i svojim proaktivnim pristupom predlažemo šta je ono što Srbija i Amerika mogu da rade više", naveo je on.

Velebit kaže da ono što je dobra stvar kada je reč o srpsko-američkim odnosim jeste ekonomska saradnja, s obzirom da je u 2023. godini bilo više od dve milijarde dolara razmene dobara i usluga.

"Amerika je partner broj jedan Srbije kada je reč o izvozu IT usluga i to je definitivno prilika za dalje jačanje odnosa", istakao je on.

Govoreći o tome što su republikanski guverneri u 25 saveznih država podržali Teksas u intenziviranju sukoba sa saveznom vladom oko ilegalne imigracije, Velebit je izjavio da situacija u Teksasu ne može da "zapali" Ameriku jer pitanje ilegalne imigracije nije aktuelno samo sada, već nekoliko godina.

Komentarišući izjavu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da Ameriku čeka veliki teroristički napad zbog sve većeg broja onih koji ilegalno ulaze u zemlju, rekao je da je Tramp poznat po zapaljivim govorima, kao i izazivanju straha unutar Amerike koji, kako je objasnio, treba da dovedu do dodatnih podela između demokrata i republikanaca.