1. februar 2024 13:11

Snežana Paunović: Verujem u odlučnost Beograda da zaštiti svoj narod na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Snežana Paunović: Verujem u odlučnost Beograda da zaštiti svoj narod na KiM

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Čvrsto verujem u odlučnost Beograda da zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji, mislim pre svega da ih fizički zaštiti od onoga što bi mogao da bude progon gori i teži od onog koji već trpe, izjavila je danas članica glavnog odbora SPS Snežana Paunović povodom odluke prištinskih vlasti o zabrani upotrebe dinara na KiM.

Ona smatra da je misija Zapada bila da motivišu i podrže premijera privremnih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u ideji o zabrani upotrebe dinara koju sprovodi, i dodaje da čvrsto veruje u svaku reč direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića da nije bilo ni malo prijatno na jučerašnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ambasadorima zemalja Kvinte.

"Verujem i da su konstatovali da je glavni krivac Aljbin Kurti. S druge strane, govorimo o ambasadorima zemalja Kvinte koji ipak imaju jednu drugu percepciju ovog problema činjenicom da su u Beogradu, pa malo jasnije i sa malo više emocija prate tu situaciju, za razliku od rukovodstva njihovih država koji to seku po principu apsolutne podrške Kurtiju zato što su napravili ne Aljbina Kurtija, nego tu kvazi tvorevinu", rekla je ona za Tanjug.

Kako je navela, ne veruje da će to rezultirati bilo kakvim benefitom za Srbiju jer, napominje ona, šta znači prelazni period koji je Priština dala građanima za korišćenje dinara ako ne znači pokušaj da se dodatnim pritiskom na Srbe etnički isprazni KiM, širenje atmosfere stvaranja sukoba i na okolne države, ali i finalizaciju njihove ideje o formiranju velike Albanije.

"Migracija kosmetskih Albanaca koja se događala decenijama unazad i ta migracija koja će se tek dogoditi kao posledica donošenja vizne liberalizacije za stanovnike KiM ne ide baš na ruku ni evropskim zemljama ni evropskim zvaničnicima, jer ti apetiti mogu brzo da porastu", ocenila je Paunovićeva.

Smatra da odluka o ukidanju dinara neće presudno značiti apsolutno ugrožavanje opstanka Srba na KiM zato što su, kako je navela, Srbi narod koji je navikao da se dovija i trpi prilično nehumane uslove za život.

"Mislim da se neće dogoditi da etnički očisti Kosovo, osim ako krene fizički progon koji je imala Metohija 1999. godine. Kurtijeve težnje su takve, izmišljaće nove uredbe, lako vam je u kvazi državi donositi uredbe tu ne postoji ustav koji je napisan i prepisan u dobroj meri od Srbije, neprimenjiv do krajnjih granica, zloupotrebljen. Čvrsto verujem u odlučnost Beograda da zaštiti svoj narod na KiM, mislim pre svega da ih fizički zaštiti od onoga što bi mogao da bude progon gori i teži od onog koji već trpe", rekla je Paunovićeva.

Paunovićeva smatra da država radi sve što može, i ističe da su svi razgovori zapravo deo onoga što država može da uradi kao neko ko učestvuje u dijalogu i ko je spreman da nastavi sa dijalogom uprkos činjenici da već dve godine ne postoji dijalog, već pokušaj Srbije da pokaže dobru volju i sedne da razgovara i uporno odbijanje Kurtija da sedne i razgovara o bilo čemu što nije priznanje tzv. Kosova.

Paunovićeva smatra da Kurti vešto koristi vakuum prostor u kom se kosmetsko pitanje nalazi u senci svih dešavanja u svetu, u nadi da će, kako je rekla, Srbija "ćutke" sve podnositi.