4. februar 2024 22:04

Igor Simić: Srbi na KiM preživljavaju najteže dane od 1999. godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Igor Simić: Srbi na KiM preživljavaju najteže dane od 1999. godine

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je večeras da Srbi na Kosovu i Metohiji, zbog najnovijih odluka Prištine o ukidanju platnog prometa sa Srbijom, preživljavaju najteže dane od 1999. godine.

"Očigledno da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da završi srpsko pitanje na KiM bez ispaljenog metka. Da učini život nemogućim za Srbe na KiM, kako severno, tako i južno, da onemogući žvot, isplatu ličnih dohodaka i da spreči Srbe da opstanu na svojim vekovnim ognjištima", rekao je Simić na TV Pink.

Istakao je da je ono što najviše plaši Srbe na KiM ćutanje međunarodne zajednice.

"Ta anemična saopštenja koje čujemo svakog dana su, po pravilu, pratioci svih loših odluka Kurtija protiv srpskog naroda. Slična saopštenja su bila kada su onemogućili Srbima da dobilju vakcine protiv korone, kada su im prvi put onemogućili da glasaju na izborima i na reforendumu. Ista su takva saopštenja bila u kojima se navodno izražava zabrinutost, ali Srbi od toga nisu imali ništa", konstatovao je Simić.

KiM je jedinstveno nacionalno pitanje, a ne političko

Igor Simić izjavio je večeras da je Kosovo i Metohija jedinstveno nacionalno pitanje, a ne političko, i poručio opozicionim predstavnicima da je potrebno jedinstvo i kako je rekao "saborstvo".

"Pre svega ja politčare opozicije ne doživljavam kao ozbiljne političare. KiM nije političko, već nacionalno pitanje. Oni, kada bi dali konkretan predlog i proveli tri dana sa Srbima na KiM znali bi šta se dešava. Sada govore 'zašto Srbi ne otvore račune?', ja im kažem - ne mogu. Pitaće ih za šta otvaraju račun, kada kažu da je za davanja Republike Srbije reći će im da ne može. Ali opozicioni predstavnici ovde to ne znaju", rekao je Simić za TV Pink.

On je ukazao na to da bi opozicioni predstavnik Borko Stefanović trebao da ćuti, jer, kako je rekao "sve loše što preživljavaju Srbi na KiM posledica je Stefanovićevih sporazuma".

"On je 2011. godine potpisao da Srbija ima RKS registarske oznake. Ova vlada se borila zajedno sa narodom na prostoru KiM , počevši sa predsednikom Vučićem, 12 godina smo to prolongirali. Nažalost, oni koji su bili mnogo jači od nas pritisnuli su, uradili šta su hteli. Mojim sunarodnicima na prostoru KiM želim da kažem da sve teško što danas proživljavate, dolazi kao odluka Aljbina Kurtija, a ne kako kažu ovi iz opozicije, zahvaljujući Aleksandru Vučiću. Jer to je laž, apsolutna laž", rekao je Simić.