26. februar 2024 12:59

Vučić priredio svečanost povodom Lunarne Nove godine: Dobio sam potvrdu da će Srbiju ove godine posetiti Si Đinping

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić priredio svečanost povodom Lunarne Nove godine: Dobio sam potvrdu da će Srbiju ove godine posetiti Si Đinping

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na svečanosti koju je priredio za ambasadora Kine u Srbiji Li Minga u Vili Mir, povodom obeležavanja lunarne Nove godine, da je dobio potvrdu da će ove godine našu zemlju posetiti predsednik Kine Si Đinping.

"I želim sada pred svima da i javno kažem da sam dobio potvrdu u razgovoru sa velikim kineskim direktorom i ministrom spoljnih poslova Vang Jiem, ali ne mogu još o datumima da govorim, da će ove godine našu zemlju, dakle u godini 'Drvenog zmaja', posetiti naš iskreni prijatelj i veliki lider, ne samo Narodne Republike Kine, već rekao bih jedan od najznačajnijih svetskih lidera, naš iskreni prijatelj kojeg želimo da dočekamo u najboljoj atmosferi i na najlepši mogući način Si Đinping", rekao je Vučić u obraćanju.

 

On je poručio ambasadoru Kine da će Srbija dati sve od sebe da kineski gosti budu zadovoljni i da možemo da se pohvalimo srpskom dobrodošlicom i srpskim gostoprimstvom.

"Za dobre želje nikad nije kasno, iako je kineska lunarna Nova godina stupila 10. februara, danas na izmaku praznika upućujem vam srdačne češtitke i najbolje želje za napredak Kine i blagostanje kineskog naroda", rekao je Vučić na početku obraćanja.
Naveo je da, zmaj, kako kažu, simbolizuje blagost i plemenitost, a drvo rast i evoluciju. 

"Uvereni smo da će vaša zemlja u godini 'Drvenog zmaja' sa istom snagom i mudrošću nastaviti putem napretka", rekao je Vučić i istakao da snažno veruje u budućnost odnosa Srbije i Kine.

On je rekao da su odnosi Srbije i Kine dobili novi kvalitet zajedničkim zalaganjem u gotovo svim oblastima i da su na istorijskom vrhuncu.

"Za dalje jačanje saradnje, posebno na ekonomskom planu, od izuzetnog značaja je nedavno potpisani sporazum o Slobodnoj trgovini sa Narodnom Republikom Kinom, na koji smo mi u Republici Srbiji izuzetno ponosni. Želim ovom prilikom da vam se zahvalim na snažnoj podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije, poštovanju normi međunarodnog javnog prava i povelji Ujedinjenih nacija. Republika Srbija uvek će dosledno poštovati princip jedne i jedinstvene Kine i uvek možete računati na podršku naše zemlje", poručio je Vučić.

Napomenuo je da su tri kineske kompanije tri najveća izvoznika iz Republike Srbije i da znači da, kako je rekao, u ogromnoj i fantastičnoj meri Kinezi doprinose razvoju i napretku naše zemlje.

I beskrajno vam hvala na tome, dodao je Vučić.

On je još jednom zahvalio Kini za to što je u teškim trenucima bila uz Srbiju.

"Možete da računate, mi smo mala zemlja, ali taj glas za poštovanje pravila i međunarodnog javnog prava, povelje UN, ali glas i za prijateljstvo u teškim trenucima uvek ćete imati u našoj Srbiji", poručio je Vučić.