29. februar 2024 10:39

Slobodan Zečević: U novom tekstu Deklaracije uvažavaju se neki srpski nacionalni interesi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Slobodan Zečević: U novom tekstu Deklaracije uvažavaju se neki srpski nacionalni interesi

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije izjavio je danas da novi tekst Deklaracije, u kojoj se izražava podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama od 1991. godine, koji je u sredu usvojen na Samitu jugoistočne Evrope i Ukrajine u Tirani, menja suštinu prvobitnog teksta zato što se uvažavaju neki srpski nacionalni interesi u novom tekstu i Deklaraciji.

"Mi nismo za sankcije prema Rusiji, nismo za osudu malignog ruskog uticaja i nismo za nezavisno Kosovo, prema tome toga više nema u tekstu Deklaracije i naši interesi su u tom smislu uvaženi", naveo je on za Tanjug.

Zečević kaže da je prvobitni tekst rezolucije, koja nije usvojena, odražavao stavove svih onih koji su priznali nezavisnost Kosova, sa namerom da se Srbija priključi svim tim državama koje priznaju Kosovo, i da još snažnije osudi Rusiju nego što je kasnije to predviđeno Deklaracijom.

Odgovarajući na pitanje da li u Deklaraciji ima elemenata za otvaranje mirovnog procesa Ukrajine i Rusije, Zečević je rekao da on lično ne vidi da ima elemata, ali je dodao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim izrazio spremnost i želju Srbije da se otvori mirovni proces.

Komentarišući predlog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na Samitu da Ukrajine i zemlje Zapadnog Balkana zajedno proizvode municiju, izjavio je da ekonomski interes Srbije u tom poslu postoji, ali je napomenuo da bi to sa političkog aspekta bilo problematično, jer Srbija ne želi da ulazi u rat u Ukrajini na bilo koji način i da podržava bilo koju stranu u vojnom smislu.