11. mart 2024 10:32

Darko Obradović: Održavanje beogradskih izbora 2. juna nije ustupak ni jednoj političkoj opciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Darko Obradović: Održavanje beogradskih izbora 2. juna nije ustupak ni jednoj političkoj opciji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Darko Obradović iz Centra za strateške analize izjavio je danas, povodom održavanja beogradskih izbora 2. juna, da to ne treba tumačiti kao ustupak bilo kojoj političkoj opciji.

Obradović je za Tanjug ocenio da je dva meseca kampanje nešto što je sasvim korektno i daje veliki prostor svim učesnicima da predstave svoje programe, da imaju jednu relaksiranu atmosferu da mogu da planiraju aktivnosti tokom kampanje i da odaberu pravilne strategije.

Prema njegovim rečima, održavanje beogradskih izbora 2. juna je ustupak biračima kako bi mogli na bolji i kvalitetniji način da se upoznaju sa ponudama i programskim ciljevima političkih opcija koje učestvuju na izborima.

Obradović smatra da do 2. juna može dosta toga da se promeni u izbornim uslovima jer se, kako je naveo, stalno zameralo da su izbori na prečac i da izbori ne daju mogućnost političkim akterima da isprate deo koji se tiče uslova, a sada je napravljena poduža pauza između novih izbora i onih koji su bili 17. decembra.

Prema njegovoj oceni, taj duži rok više ide na ruku opoziciji jer će, kako navodi, moći bolje da se organizuju po onim tačkama koje su zamerili.

"Oni su zamerili izborne uslove, onda su išli toliko daleko da su pozivali na to da je odvijena neka izborna krađa, međutim mi smo videli da sve preporuke koje su donete se ne tiču nikakvih izbornih krađa, već izbornih uslova. Mislim da može mnogo toga biti urađeno da se unaprede određene tačke iz ODIHR-ovog izveštaja. Samim tim, imaćemo još veći legitimitet tog izbornog procesa nakon njegovog održavanja", kaže Obradović.

Smatra da će kampanja po pitanju beogradskih izbora najverovatnije ići u okviru opštih nacionalnih tema.

"Mislim da je stvorena referendumska atmosfera, gde zapravo imate dva bloka koja sada idu u skupljanje saveznika i, suštinski gledano, ti saveznici bi trebalo, kao deo koalicije, da pokriju određene poruke i interesovanja birača, ali mi već sada vidimo da su beogradski izbori ogrnuti nacionalnom državnom politikom i da se sada postavlja pitanje ko će napraviti razliku", naveo je on.

Obradović smatra da će razliku na izborima napraviti oni koji se budu bavili usko ljudskim temama, kao što je projekat EXPO 2027, koji će, kako ističe, uticati povoljno na ogroman sektor usluga u Beogradu i koji će se pozitivno odraziti na privredu.

"S druge strane, imate najave da u slučaju da opozicija zauzme Beograd, da će oni raditi neku vrstu opstrukcije kako bi putem nje urušili predsednika Vučića. Samim tim treba voditi računa za šta se glasa, da li se glasa za birokratske opstrukcije ili se glasa za razvojnu viziju koja obuhvata veliki deo Beograđana", kaže Obradović.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje opstrukciju opozicije tokom nastavka konstitutivne sednice Skupštine Srbije, Obradović je rekao da je opozicija tematski ušla u Skupštinu Srbije sa ciljem da opstruiše, koristeći vreme i medijsku pokrivenost Skupštine.

"Ono što je važno za nas, mimo opozicije, jeste to da će za predsednicu Skupštine biti izabrana Ana Brnabić. Jasno je da vlast stavlja fokus na parlamentarnu diplomatiju, uvode vrlo prepoznatljivo lice međunarodnim partnerima i na taj način se ispunjava onaj prostor koji je donekle bio prazan kada pričamo o parlamentarnoj diplomatiji ka Briselu, Berlinu i drugim zapadnim prestonicama", ocenio je on.

Obradović dodaje da će to umanjiti opstrukciju opozicije koja, kako je rekao, više neće moći jednostrano da komunicira na internacionalnim adresama.