12. mart 2024 09:47

Srđan Barac: Odlukom da beogradski izbori budu održani 2. juna pokazana spremnost za smirivanje tenzija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srđan Barac: Odlukom da beogradski izbori budu održani 2. juna pokazana spremnost za smirivanje tenzija

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost smatra da je opozicija odluku da beogradski izbori budu 2. juna shvatila kao nemoć, ali je dodao da lično smatra da je pozicija vrlo dobro to promislila kako bi pokazala spremnost za smirivanje tenzija, razgovor i neophodnost uvođenja izbornog procesa u političke tokove, kako ne bi bilo straha od nepolitičkih procesa, previranja na ulicama i nasilnih protesta.

"S druge strane, mislim da u društvu postoji velika opasnost od polarizacije i tog referendumskog pitanja, što nije tema za beogradske izbore i tema samo za Beograđane da odlučuju da li će doći do promene na republičkom nivou, što je opozicija opet kandidovala jer ukoliko dobije Beograd, oni smatraju da imaju legitimitet da promene i republičku vlast, a ipak su se parlamentarni izbori završili sa ubeljivom razlikom", naveo je Barac.

Komentarišući listu zahteva za poboljšanje izbornih uslova sa kojom je juče izašla lista "Srbija protiv nasilja", Barac je rekao da to nije lista zahteva, već povod za nove sukobe, tenzije i povod za traženje izgovora koji, prema njegovim rečima, treba da proizvede incidente na ulici i pomogne opoziciji da proglasi ceo proces kao nelegitiman, nelegalan i da traže intervenciju spolja.

"Opozicija je već izašla sa tim idejama i radovala se jednoj rezoluciji Evropskog parlamenta, potencijalnim sankcijama protiv naroda, jer te sankcije nisu protiv vlasti već protiv celokupnog naroda", kaže Barac.

On ukazuje da sankcija i u pravu ima neku vaspitnu ulogu i kao pogrešan politički model ocenjuje ideju da neko spolja treba da vaspitava celokupni narod.