12. mart 2024 11:50

Ministarka Popović učestvovala na panelu "Inclusive Justice = Resilient Justice"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministarka Popović učestvovala na panelu "Inclusive Justice = Resilient Justice"

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO PRAVDE/ Vladimir Vinš

BEOGRAD  - Ministarka pravde Maja Popović učestvovala je na panelu ,,Inclusive Justice = Resilient Justice“, koji je povodom Međunarodnog dana žena sudija u Beču organizovala Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC).

Panel je organizovan u okviru kampanje ,,Women in Justice, Women for Justice“, koja naglašava ulogu žena i podiže svest o važnosti veće zastupljenosti žena u pravosuđu.

Popović je u obraćanju rekla da veća zastupljenost žena u pravosuđu afirmiše pozitivan doprinos svake osobe harmoničnom karakteru država, kroz promovisanje politike usmerene na jednake mogućnosti, zaštitu ljudskih prava i pristup pravdi i javnim uslugama.

Ona je naglasila da su rodna ravnopravnost i veća zastupljenost žena u pravosudnim sistemima širom sveta važni činioci za pravičnije ishode rada pravosuđa, čime ono postaje osetljivije za različite potrebe različitih grupa.

"Kroz veću zastupljenost žena omogućava se prevazilaženje implicitnih predrasuda i nesvesnih stereotipa koji mogu postojati u društvu, što za posledicu ima veće poverenje javnosti u pravosuđe", ukazala je Popović.

Prema njenim rečima, pravična zastupljenost žena doprinosi i boljem zadovoljenju pravde, pa je zato ponekad potrebno pribeći korišćenju afirmativnih mera prilikom obrazovanja ili izbora na pravosudne funkcije.

Istakla je da su žene na pravosudnim funkcijama u Srbiji veoma cenjene zbog svoje posvećenosti poslu, hrabrosti u donošenju odluka i nepokolebljivoj primeni zakona i ukazala na činjenicu da su u Srbiji žene na funkcijama predsednika Ustavnog suda, predsednika Vrhovnog suda, predsednika Visokog saveta sudstva, Vrhovnog javnog tužioca i Državnog pravobranioca, na šta smo kao zemlja veoma ponosni.

"U Republici Srbiji žene predstavljaju većinu među nosiocima pravosudnih funkcija. Od ukupnog broja sudija žene čine 73 odsto, dok ih je 59 odsto na funkciji predsednika suda, a skoro toliko ih je i na javnotužilačkim funkcijama", navela je Popović.

Dodala je da će Srbija i dalje biti posvećena ostvarivanju rodne ravnopravnosti u pravosuđu.