12. mart 2024 13:21

Martinović: Za rekonstrukciju DZ "Savski venac" MDULS izdvojio 20 miliona dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Martinović: Za rekonstrukciju DZ "Savski venac" MDULS izdvojio 20 miliona dinara

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović izjavio je danas da je to ministarstvo u poslednje tri godine za rekonstrukciju tri etaže u Domu Zdravlja Savski venac izdvojilo 20 miliona dinara, a da će ove godine u tu zdravstvenu ustanovu biti uloženo još 16 miliona dinara.

Martinović je za Tanjug nakon obilaska rekonstruisanih prostorija Doma zdravlja "Savski venac" istakao da smatra da je novac namenjen za ovu ustanovu iskorišćen na pravi način i da sada bolje uslove imaju i lekari i pacijenti.

"Sada je ambijent mnogo lepši nego što je bio. Mnogo su bolji uslovi za rad lekara i medicinskih sestara, naravno i pacijenti se sada osećaju mnogo prijatnije. Sve je okrečeno, sve je čisto, tako da ja sam zaista zadovoljan kako je ovaj projekat urađen i drago mi je što smo uspostavili jednu veoma uspešnu saradnju", rekao je Martinović.

Dodao je da je pored sredstava Ministarstva rekonstrukcija prostorija u ovoj ustanovi urađena i pomoću donacija, što kako je naglasio, govori o tome koliko su pacijenti privrženi DZ "Savski venac" i direktoru ove ustanove Zoranu Bekiću.

"Sada možete sami da vidite koliko je to značajno za ovo ustanovu, pri čemu moram da naglasim da se se direktor Doma zdravlja "Savski venac" pokazao i kao dobar menadžer u tom smislu što su projektovana sredstva iznosila između 90 i 95 miliona dinara, a na kraju kada smo podvukli crtu i kada su svi radovi završeni, ispostavilo se da je to koštalo mnogo manje", rekao je on i dodao da su svim zdravstvenim ustanovama potrebni rukovodioci slični Bekiću.

Martinović je naveo i da u DZ "Savski venac" nema listi čekanja za mamograf, i da se sve labaratorijske analize rade u roku od 24 sata.

Ministar je naveo i da Srbija na godišnjem nivou, zahvaljujući inicijativi predsednika Aleksandra Vučića, izdvaja ogromne sredstva za sve nivoe zdravstvene zaštite u Srbiji.

"Za primarni, sekundarni i tercijarni. U toku je jedna velika nabavka medicinske opreme za veliki broj naših jedinica lokalne samouprave. Prosto se pokazuje da SU zdravstvo u Srbiji danas i ono pre deset godina, dve potpuno različite kategorije", rekao je Martinović i dodao da je resorno ministarstvo iz budžetskog fonda za ovu godinu izdvojilo oko tri miliona dinara za adaptaciju Dom zdravlja na Novom Beogradu.

Direktor ove ustanove Zoran Bekić naveo je da rekonstrukcija počela u maju 2023. godine, a da je tokom prethodnih deset meseci privedeno nameni više od 2.000 kvadratnih metara prostora.

Podsetio je da je DZ "Savski venac" bio jedan od lidera u imunizaciji građana tokom pandemije koronavirusa, a da toga ne bi bilo savesnog, odgovornog, stručnog i požrtvovanog rada lekara i medicinskih sestara.

"To su prepoznali naši pacijenti i o tome govori broj zdravstvenih kartona. Činjenica je da imamo više od 80 hiljada zdravstvenih kartona, što je daleko prevazišlo broj stanovnika opštine, kojih ima negde oko 38 hiljada", rekao je on.

Predsednik opštine Savski venac Miloš Vidović istakao je da u planu i ulaganje i u zdravstvene stanice Doma zdravlja na Savskom vencu i da je cilj toga da se dodatno poboljša usluga za sve građane ove opštine.

"Takođe u proteklom periodu smo dobili novi Klinički centar Srbije na Savskom vencu, a očekuje nas i izgradnja Tiršove 2,", naveo je Vidović.

Ministar Martinović, predsednik opštine Vidović i direktor DZ "Savski venac" Bekić obišli su rekonstruisana odeljenja opšte medicine, ultrazvučne dijagnostike, specijalističkih službi - ORL-a, oftamologije, medincine rada, psihijatrije, labaratorijske dijagnostike i pedijatrije

Neke od rekonstruisanih prostorija Doma zdravlja "Savski venac" finansirane su sredstvima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.