20. mart 2024 18:53

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije, odabrani i potpredsednici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije, odabrani i potpredsednici

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Skupština Srbije izabrala je danas potpredsednicu Srpske napredne stranke i dosadašnju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić za predsednicu srpskog parlamenta. 

Za Anu Brnabić je, od prisutnih 158 poslanika, glasalo 153, a protiv je bilo pet poslanika.

Za izbor Ane Brnabić glasali su poslanici koji su u Skupštinu ušli sa lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" i "Ivica Dačić - premijer Srbije", Saveza vojvođanskih Mađara i stranaka nacionalnih manjina.

Poslanici koalicije "Srbija ne sme da stane" i "NADA" nisu prisustvovali glasanju, dok su poslanici "Mi glas iz naroda dr Branimir Nestorović" i "Mi glas iz naroda" bili protiv ili nisu prisustvovali glasanju.

Izabrani potpredsednici Skupštine Srbije, Brnabić zaključila sednicu

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić zaključila je danas sednicu srpskog parlamenta pošto su izabrani potpredsednici Narodne skupštine, imenovan generalni sekretar, izabrani članovi radnih tela i stalni sastav delegacija u međunarodnim institucijama, čime je ispunjen dnevni red Prve sednice u 14. sazivu.

Skupština Srbije izabrala je danas Sandru Božić i Marinu Raguš iz Srpske napredne stranke, Snežanu Paunović iz Socijalističke partije Srbije, Edina Đerleka iz Stranke pravde i pomirenja, Jovana Janjića iz "Mi glas iz naroda" i Elviru Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara za potpredsednike srpskog parlamenta, uz glasno negodovanje poslanika opozicije sa liste "Srbija protiv nasilja".

Glasalo je 159 poslanika, od kojih je 155 bilo za, a četiri protiv.

Za generalnog sekretara Skupštine Srbije ponovo je imenovan Srđan Smiljanić.

Vučević: Brnabić bila odličan premijer, biće i odličan predsednik Skupštine

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je danas da je Ana Brnabić bila odličan premijer i da će biti odličan predsednik Skupštine Srbije. 

Vučević je na sednici Skupštine Srbije, posle izlaganja Borislava Novakovića iz Narodnog pokreta Srbije koji je rekao da je Ana Brnabić nedostojna da bude predsednik parlamenta, rekao da je Novaković taj koji je uvek bežao od odgovornosti za dela koja je učinio.

"Svi ti za koje vi navodite da su kriminalci čestitiji su od vas i za ono što su uradili, nikada nisu bežali od odgovornosti. Od vas su svi pošteniji, jer vi ste krali budžetske pare i bežali od odgovornosti. Vi ste najveći kriminalac i kukavica Novog Sada, jer ste bežali kao mali miš kod sudije za prekršaje da ne biste odgovarali, kukali ste pred stranim ambasadama da vas zaštite", rekao je Vučević.

On je poručio Novakoviću da nas čekaju novi izbori i da pita svoga gazdu koji sedi pored njega da li će ga kandidovati.

Brnabić: Licemerni naziv "Srbija protiv nasilja"

Ana Brnabić poručila je danas u Skupštini Srbije da je ne zanima poslanik Stranke slobode i pravde Željko Veselinović koji je vređao na društvenim mrežama, ali je, kaže, zanimaju oni koji su posle toga ostali da sede pored njega, dodajući da je naziv liste "Srbija protiv nasilja" licemeran.

"Ne zanima me Željko Veselinović. On je sve o sebi rekao. Mene zanimaju ostali, koji sede pored njega. Kako dozvolite sebi da sedite pored čoveka koji je ovakve stvari pisao jednoj ženi", upitala je Brnabić.

Ona je poručila da niko ne treba da je voli, ali s druge strane, ostali koji sede pored njega, a koji je napisao da treba da bude silovana, time pokazuju da to podržavaju.

"Vi podržavate čoveka koji je jednoj ženi rekao, ne rekao, opisao, seo, razmišljao o tome i objavio, i nikada nije obrisao da želi da tu ženu neko više meseci siluje. U realnosti, vi sedite sa takvim čovekom, pored takvog čoveka. Time vi podržavate takvo ponašanje", rekla je Brnabić.

Brnabić: Ne postoji nijedna firma u Srbiji, ni na svetu, koja nosi moje prezime

Kandidat za predsednika Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne postoji nijedna firma ni u Srbiji, ni na svetu, koja nosi moje prezime.

"Ja se prezivam Brnabić, a vi ste naveli dve firme, Continental Wind i Aseco. Ne vidim gde je tu Brnabić, tako da samo da se dogovorimo oko toga o čemu pričate", rekla je Brnabić na sednici Skupštine Srbije odgovarajući Nataliji Stojmenović iz Zeleno-levog fronta. 

Što se tiče Aseco, Brnabić je istakla da to nije njena firma već poljska multinacionalna firma iz Evropske unije. 

"Pa kada ste u Briselu, u Strazburu, kada pljujete vašu zemlju, vi pitajte onda i prijavite evropske firme za korupciju. Lako vam je. To je vaša koleginica već pokušala i nije dobila nikakav odgovor. Zato što je multinacionalna firma koja zapošljava preko petstotina ljudi. Posluje na berzi, teško da može da bude korumpirana u bilo kojoj zemlji, uključujući i Srbiju. A sa mnom ima veze jednako koliko Microsoft ima veze sa mnom", rekla je Brnabić. 

Paunović: Praksa je pokazala da su žene dobri predsednici parlamenta

Poslanica Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović izjavila je da danas da je Ana Brnabić sposobna da bude predsednica Skupštine Srbije i da joj je beskrajno drago što će obavljati tu funkciju.

"Pre svega drago mi je što ćemo ponovo imati ženu na čelu parlamenta. Praksa je pokazala da je to bilo delotvorno. Neke mnogo važne zakone smo doneli u periodima kada su žene predsedavale parlamentom Srbije", poručila je Paunović na sednici Skuštine Srbije.

Ona je rekla da se divi Ani Brnabić jer je izdržala sve uvrede koje su joj upućene u Skupštini.

"Kada imate sposobnost da otrpite te udarce ispod pojasa, onda mora da imate sposobnost i da rukovodite sa 250 poslanika koji nisu baš svi došli da bi bili poslanici. Neki su došli da izgrade svoju karijeru političke zvezde, nesvesni da kada se postaje zvezda na jednoj pet, šest bezobraznih diskusija, onda se brzo prestaje da bude zvezda", rekla je Paunović.

Brnabić opoziciji: Ne pretite rezolucijama, EP nikad neće biti iznad srpskog

Ana Brnabić poručila je danas, odgovarajući na pozivanje opozicionih poslanika na rezoluciju Evropskog parlamenta vezano za izbore, da Evropski parlament nikada neće biti iznad srpskog.

"Vama, vidim, nije bila dovoljna jedna rezolucija Evropskog parlamenta koju ste, kako se sami hvalite, uspeli da izdejstvujete, da molite po Briselu, da bude rezolucija Evropskog parlamenta kada se traži ukidanje suvereniteta naše zemlje", rekla je Brnabić.

Podsetila je da je već govorila o tome da će se zalagati za  uspostavljanje još boljih odnosa sa Evropskim parlamentom, dodajući da tamo ima i prijatelje koje poštuje, ali je istovremeno poručila da ni danas, niti će ikad Evropski parlament biti iznad srpskog.

"Neki su naši prijatelji, neki nisu. Neki o Srbiji misle dobro, neki misle loše. Ovi koji su vaši prijatelji i uz pomoć kojih ste izgurali tu rezoluciju su pre svega prijatelji Aljbina Kurtija i Prištine. Neki su naši prijatelji, svakako ćemo razgovarati sa njima i svakako gledam na njih kao partnere i oni takođe imaju pruženu ruku", rekla je Brnabić.

Jovanov: Opozicija samo traži podršku stranih sila za unutrašnje stvari Srbije

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov optužio je danas lidere koalicije Srbija protiv nasilja da samo traže podršku za mešanje u unutrašnje stvari Srbije. 

"I sve ovo što rade, sav haos koji prave, u skupštini, na ulicama, u institucijama, gde god mogu, rade da bi poslali poruku ka spolja da je ovde situacija takva, da mora da dođe neko spolja da zavede red. To je cela ideja njihovog ponašanja, da naprave što veći haos, kako bismo došli u situaciju da neko kaže da ovde ništa ne funkcioniše i da mora neko da dođe da napravi red", rekao je Jovanov. 

Reagujući na optužbe poslanika Roberta Kozme iz Zeleno-levog fronta da aktivisti vladajuće stranke čine krivično delo ako u kampanji od vrata do vrata nose biračke spiskove ili spiskove stanara, Jovanov je rekao da oni nose spiskove članova stranke kojih ima 700.000.

Kozma je takođe rekao da je Ana Brnabić, kandidatkinja za predsednicu skupštine, mesecima branila, nešto što je, kako je rekao, vladajući neodbranjivo, a to je da su pokrali izbore.